Konfitovaná křupavá plec recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

13 stroužků česnek
1 lžíce sůl
10 ks cibule
2 cl voda
8 ks mrkev
1,5 dl olivový olej
3 kg vepřová plec
1 lžíce drcený kmín
0,5 lžic mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové plecko v celku s kůží a kostí položíme do pekáče, kůži nařežeme do mřížky a vetřeme do ní sůl, mletý pepř, drcený kmín, asi 5 utřených stroužků česneku a olivový olej

  2. Mrkev nakrájíme na větší kostky, cibuli na osminky, 8 stroužků česneku neloupeme - jen rozpůlíme a vše vložíme také do pekáče kolem plecka. Zalijeme cca 1 dl olivového oleje a necháme několik hodin, případně přes noc odležet

  3. Troubu předehřejeme na 220 °C, vložíme pekáč s pleckem a pečeme asi 20 minut, poté teplotu stáhneme na 160 °C a při této nízké teplotě konfitujeme asi 3 hodiny. Maso občas přelijeme šťávou

  4. Po třech hodinách slijeme přebytečný tuk, obsah pekáče kromě masa rozmačkáme, přecedíme a provaříme s trochou vody. Maso je křehké a na povrchu křupavé

  5. Konfitovanou křupavou plec podáváme nejlépe s rozmačkanými brambory uvařenými se slupkou, nebo jen s chlebem. Je to výborné jídlo, které máte předem připraveno a během přípravy se mu nemusíte moc věnovat. Při větším počtu hostů ideální!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!