Vepřová panenka konfitovaná ve smetaně a šalvěji recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 kostka máslo
smetana
400 g kapusta
50 g rajčatový protlak
bylinky
100 g šalotka
400 g lišky
200 ml červené víno
zakysaná smetana
800 g vepřová panenka
500 g kořenová zelenina
mletý černý pepř
500 g telecí kosti

Postup přípravy receptu

  1. Telecí kosti opečeme s kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel) do hněda, přidáme protlak, víno, zalijeme vodou a dlouho na slabém plamenu vaříme, podle potřeby doléváme vodu. Po pár hodinách (nebo nejlépe po dvou dnech) scedíme a svaříme do husté konzistence. Tím si vytvoříme základní hnědou omáčku zvanou demiglace

  2. Maso si očistíme, připravíme na ideální 4 porce, osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vložíme do smetany se šalvějí a pod grilem jej lehce necháme dojít do úpravy medium

  3. Kapustu zbavíme košťálu a spaříme ve slané vodě. Poté hodíme kostku másla na pánev, orestujeme zlehka nakrájenou šalotku, přidáme lišky, poté kapustu. Přidáme pár lžic zakysané smetany, dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat

  4. Vepřovou panenku konfitovanou ve smetaně a šalvěji podáváme s brambory upravenými podle chuti - uvařenými, šťouchanými nebo opečenými.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!