Koláč babičky Marie recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 250 g máslo 4 ks žloutek 250 g cukr moučka 1 špetka citronová kůra 500 g polohrubá mouka 1 lžíce kakaový prášek 1 balíček kypřící prášek do pečiva náplň 1 lžíce rum 1 ks žloutek rozinky 5 lžic cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 1 špetka citronová kůra 0 balíčků mandlové lupínky 500 g měkký tvaroh na potření 1 sklenka marmeláda 5 ks bílek 1 lžíce cukr krupice na ozdobu šlehačka jahody podle potřeby tuk na vymazání mouka na vysypání
Postup Koláč babičky Marie recept
Postup přípravy receptu
-
Rozklepneme si 4 vejce a oddělíme žloutky od bílků. Páté vejce budeme potřebovat později. Rozinky si namočíme do lžíce rumu.
Do proseté mouky na vále přidáme špetku soli, lžíci kakaa, kypřící prášek do pečiva, 250 g cukru, změklé máslo nebo rostlinný tuk, 4 žloutky, citronovou kůru a vypracujeme si těsto.
Do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu rukou těsto natlačíme.
V míse si našleháme tvaroh, přidáme jeden (ten pátý) žloutek, v rumu namočené rozinky, asi 5 lžic cukru krupice, trochu nastrouhané citronové kůry a vanilkový cukr.
Těsto na plechu potřeme marmeládou třeba rybízovou nebo meruňkovou a na ni urovnáme našlehaný tvaroh. Posypeme mandlovými hranolky nebo lupínky a dáme upéct do trouby vyhřáté asi na 160 - 180 °C.
Zatím si ušleháme z 5 bílků tuhý sníh, přidáme asi lžíci cukru krupice a tuhý sníh naneseme na horký upečený koláč, teplotu zmírníme a krátce dopečeme.
Koláč babičky Marie pocukrujeme, nakrájíme a podáváme třeba se šlehačkou a půlkou jahody.