Koláč babičky Marie recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
250 g máslo
4 ks žloutek
250 g cukr moučka
1 špetka citronová kůra
500 g polohrubá mouka
1 lžíce kakaový prášek
1 balíček kypřící prášek do pečiva
náplň
1 lžíce rum
1 ks žloutek
rozinky
5 lžic cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
1 špetka citronová kůra
0 balíčků mandlové lupínky
500 g měkký tvaroh
na potření
1 sklenka marmeláda
5 ks bílek
1 lžíce cukr krupice
na ozdobu
šlehačka
jahody
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Rozklepneme si 4 vejce a oddělíme žloutky od bílků. Páté vejce budeme potřebovat později. Rozinky si namočíme do lžíce rumu.

  2. Do proseté mouky na vále přidáme špetku soli, lžíci kakaa, kypřící prášek do pečiva, 250 g cukru, změklé máslo nebo rostlinný tuk, 4 žloutky, citronovou kůru a vypracujeme si těsto.

  3. Do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu rukou těsto natlačíme.

  4. V míse si našleháme tvaroh, přidáme jeden (ten pátý) žloutek, v rumu namočené rozinky, asi 5 lžic cukru krupice, trochu nastrouhané citronové kůry a vanilkový cukr.

  5. Těsto na plechu potřeme marmeládou třeba rybízovou nebo meruňkovou a na ni urovnáme našlehaný tvaroh. Posypeme mandlovými hranolky nebo lupínky a dáme upéct do trouby vyhřáté asi na 160 - 180 °C.

  6. Zatím si ušleháme z 5 bílků tuhý sníh, přidáme asi lžíci cukru krupice a tuhý sníh naneseme na horký upečený koláč, teplotu zmírníme a krátce dopečeme.

  7. Koláč babičky Marie pocukrujeme, nakrájíme a podáváme třeba se šlehačkou a půlkou jahody.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!