Koláč babičky Fanynky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
těsto
1 špetka sůl
120 g máslo
1 lžíce rum
3 ks žloutek
3 dl mléko
30 g droždí
600 g hrubá mouka
náplň 3
2 ks vejce
40 g máslo
250 g tvaroh
50 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
náplň 2
1 dl mléko
30 g cukr moučka
180 g vlašské ořechy
náplň
1 dl mléko
80 g cukr moučka
150 g mletý mák
náplň 1
1 ks citron
200 g švestková povidla
Postup Koláč babičky Fanynky recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí. Zaděláme těsto, ale nenecháme ho kynout.
Z uvedených surovin vypracujeme polotuhé těsto, které rozdělíme na 4 větší a 1 menší část, kterou použijeme na mřížkování koláče.
Připravíme si náplně. Na první náplň si vymačkáme šťávu asi z poloviny středně velkého citronu a smícháme s povidly. Na druhou náplň budeme potřebovat namleté ořechy, které osladíme a spaříme horkým mlékem.
Třetí náplň si připravíme jako klasický tvarohový krém. Vymícháme tvaroh, cukr, máslo, mléko i vejce. Poslední náplň připravíme z máku, mléka, moučkového cukru. Můžeme přimíchat i cukr vanilkový.
Do vymaštěného pekáčku položíme první plát těsta a potřeme povidlovou náplní. Přeložíme druhým plátem těsta a potřeme druhou náplní z vlašských ořechů. Stejně pokračujeme i s třetím a čtvrtým plátem těsta. Střídavě prokládáme náplněmi - zbývá nám tvarohová a maková.
Nakonec z menší odložené části těsta vyválíme válečky, ze kterých uděláme proužky. Tyto proužky položíme navrch koláče do tvaru mřížky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.