Klasický jablečný koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 3 ks vejce 150 g máslo 100 g mandle 150 g cukr moučka 175 g hladká mouka 1 ks citronová kůra náplň 60 g máslo 1 kg jablko 170 kg cukr krupice 0 lžiček mletá skořice 20 g hladká mouka 1 lžička citronová šťáva 0 lžiček vanilkový extrakt na potření mléko na ozdobu cukr moučka mletá skořice
Postup Klasický jablečný koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku s cukrem. Mandle a citronovou kůru nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme nastrouhané mandle, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Pak přilijeme rozšlehané žloutky a promícháme. Chladné máslo zapracujeme k ostatním surovinám. Z těsta vytvoříme kouli a zabalenou do fólie ji dáme do lednice na 30 minut.
Studené těsto vyjmeme z lednice, polovinu vyválíme na kulatý plát o tloušťce přibližně 0,5 cm a přeneseme pomocí válečku do kulaté formy o průměru asi 23 cm. Prsty zlehka přimáčkneme k formě a okraje vytvarujeme.
Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Ve velké míse smícháme jablka, cukr, šťávu, skořici a vanilkový extrakt, který ale nemusí být. Směs necháme odstát 15 minut. Pak do směsi přimícháme mouku. Směsí pokryjeme plát těsta v připravené formě. Navrch poklademe kousky másla. Druhou polovinu těsta taky vyválíme a přikryjeme jím náplň ve formě. Koláč potřeme mlékem.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Klasický jablečný koláč vložíme do trouby a teplotu hned snížíme na 180 °C. Pečeme asi hodinu a půl.
Klasický jablečný koláč podáváme teplý a posypaný cukrem moučka smíchaným se skořicí.