Klasický jablečný koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
3 ks vejce
150 g máslo
100 g mandle
150 g cukr moučka
175 g hladká mouka
1 ks citronová kůra
náplň
60 g máslo
1 kg jablko
170 kg cukr krupice
0 lžiček mletá skořice
20 g hladká mouka
1 lžička citronová šťáva
0 lžiček vanilkový extrakt
na potření
mléko
na ozdobu
cukr moučka
mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku s cukrem. Mandle a citronovou kůru nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme nastrouhané mandle, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Pak přilijeme rozšlehané žloutky a promícháme. Chladné máslo zapracujeme k ostatním surovinám. Z těsta vytvoříme kouli a zabalenou do fólie ji dáme do lednice na 30 minut.

  2. Studené těsto vyjmeme z lednice, polovinu vyválíme na kulatý plát o tloušťce přibližně 0,5 cm a přeneseme pomocí válečku do kulaté formy o průměru asi 23 cm. Prsty zlehka přimáčkneme k formě a okraje vytvarujeme.

  3. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Ve velké míse smícháme jablka, cukr, šťávu, skořici a vanilkový extrakt, který ale nemusí být. Směs necháme odstát 15 minut. Pak do směsi přimícháme mouku. Směsí pokryjeme plát těsta v připravené formě. Navrch poklademe kousky másla. Druhou polovinu těsta taky vyválíme a přikryjeme jím náplň ve formě. Koláč potřeme mlékem.

  4. Troubu předehřejeme na 200 °C. Klasický jablečný koláč vložíme do trouby a teplotu hned snížíme na 180 °C. Pečeme asi hodinu a půl.

  5. Klasický jablečný koláč podáváme teplý a posypaný cukrem moučka smíchaným se skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!