Krémový hruškový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
120 g máslo
60 g máslo
3 ks žloutek
3 lžíce voda
1 ks bílek
60 g cukr moučka
180 g cukr moučka
4 ks hruška
1/2 lžičky mletá skořice
200 g hladká mouka
70 g hladká mouka
30 g hladká mouka
150 g zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku, špetku soli, vodu a na kousky nakrájené změklé máslo zpracujeme v těsto. Zabalíme jej do potravinové fólie a necháme v lednici zhruba hodinu odpočinout

  2. Kulatou formu o průměru 20 cm vymažeme a vysypeme moukou. Těsto na pomoučeném vále vyválíme tak, aby bylo větší než forma a mohli jsme vytvořit okraje. Opatrně těsto přeneseme do formy a vytvoříme okraje o výšce 2 cm. Máme-li nižší formu, utvoříme převis a prsty vytvarujeme ozdobný okraj. Těsto propícháme vidličkou a pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě na 170 °C. Zapečený korpus vyjmeme a potřeme bílkem, aby se těsto zatáhlo

  3. V míse smícháme zakysanou smetanu, cukr, hladkou mouku a žloutky. Hrušky oloupeme a nakrájíme na jemnější plátky. Plátky hrušek klademe v kruzích na vychladlý korpus. Opatrně přelijeme hrušky připravenou náplní a pečeme 30 minut při 200 °C. Pokud by se nám zdálo, že povrch krému příliš hnědne, přikryjeme formu víkem nebo alobalem. ¨

  4. Mezitím si připravíme drobenku z mouky, cukru, skořice a změklého másla. Drobenku nasypeme na zapečený koláč a pečeme dalších 15 minut

  5. Krémový hruškový koláč necháme vychladnout a podáváme třeba ke kávě jako sladký moučník. Při servírování jej můžeme doplnit na plátky nakrájenou hruškou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!