Krémový hruškový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 120 g máslo 60 g máslo 3 ks žloutek 3 lžíce voda 1 ks bílek 60 g cukr moučka 180 g cukr moučka 4 ks hruška 1/2 lžičky mletá skořice 200 g hladká mouka 70 g hladká mouka 30 g hladká mouka 150 g zakysaná smetana
Postup Krémový hruškový koláč
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku, špetku soli, vodu a na kousky nakrájené změklé máslo zpracujeme v těsto. Zabalíme jej do potravinové fólie a necháme v lednici zhruba hodinu odpočinout
Kulatou formu o průměru 20 cm vymažeme a vysypeme moukou. Těsto na pomoučeném vále vyválíme tak, aby bylo větší než forma a mohli jsme vytvořit okraje. Opatrně těsto přeneseme do formy a vytvoříme okraje o výšce 2 cm. Máme-li nižší formu, utvoříme převis a prsty vytvarujeme ozdobný okraj. Těsto propícháme vidličkou a pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě na 170 °C. Zapečený korpus vyjmeme a potřeme bílkem, aby se těsto zatáhlo
V míse smícháme zakysanou smetanu, cukr, hladkou mouku a žloutky. Hrušky oloupeme a nakrájíme na jemnější plátky. Plátky hrušek klademe v kruzích na vychladlý korpus. Opatrně přelijeme hrušky připravenou náplní a pečeme 30 minut při 200 °C. Pokud by se nám zdálo, že povrch krému příliš hnědne, přikryjeme formu víkem nebo alobalem. ¨
Mezitím si připravíme drobenku z mouky, cukru, skořice a změklého másla. Drobenku nasypeme na zapečený koláč a pečeme dalších 15 minut
Krémový hruškový koláč necháme vychladnout a podáváme třeba ke kávě jako sladký moučník. Při servírování jej můžeme doplnit na plátky nakrájenou hruškou.