Klasické profiteroles recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 špetky cukr
1 špetka sůl
7 ks vejce
180 g máslo
200 g mléko
200 g voda
100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
220 g hladká mouka
150 g hořká čokoláda
350 g čerstvá smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrůlku na plotnu dáme vařit vodu s mlékem, cukrem, máslem a solí. Jakmile se vše začne vařit, odstavíme, přidáme najednou mouku, rychle promícháme a vrátíme zpět na plotnu. Mícháme do té doby, než se těsto nebude přichytávat na stěny hrnce a vytvoří se nám koule. Těsto musí být suché.

  2. Odendáme z plotny a postupně, po jednom přidáváme větší vejce. Mícháme, dokud těsto nebude vlažné. Těsto musí být pevné, ale hladké.

  3. Těsto vložíme do cukrářského sáčku se zobáčkem o průměru 1 cm a na plechu vyloženém pečicím papírem tvoříme kuličky dál od sebe o velikosti vlašského oříšku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 - 18 minut, záleží na troubě. Profiteroles necháme vychladnout na mřížce.

  4. Část smetany rozšleháme s moučkovým cukrem, přidáme vanilku. Našlehanou ochucenou smetanou naplníme sáček, nařízneme trošku profiteroles a stříkneme do nich trošku ochucené šlehačky. Profiteroles skládáme do pyramidy.

  5. Připravíme si polevu. Zbylou smetanu přivedeme k varu, nalámeme do ní čokoládu, promícháme a jakmile nám vychladne, přelijeme jí profiteroles. Nakonec můžeme klasické profiteroles ještě dozdobit šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!