Kávová bábovka s polevou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

tuk na vymazání
strouhanka na vysypání
těsto
1 špetka sůl
4 ks vejce
200 ml mléko
0.8 balíčku prášek do pečiva
150 g cukr moučka
300 g polohrubá mouka
150 g změklé máslo
4 kapky vanilkové aroma
1 lžíce rozpustná káva
0.5 ks jemně strouhaná pomerančová kůra
poleva
1 lžíce máslo
2 lžíce voda
120 g cukr krupice
2 lžíce pomerančová šťáva
1 lžíce mletá zrnková káva

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.

  2. Žloutky vyšleháme za postupného přidávání cukru a kousků změklého másla do pěny. Do pěny vmícháme pomerančovou kůru, vanilkové aroma, kávu a špetku soli. Vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a mléko. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech přidáváme do těsta.

  3. Připravené těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku a uhladíme. Pečeme na 180 °C asi 10 minut. Potom zmírníme na 170 °C. Pečeme asi 35 minut. Kávovou bábovku necháme asi 10 minut chladnout, poté ji vyklopíme a necháme vychladnout úplně.

  4. Cukr pokropíme pomerančovou šťávou i vodou a za častého promíchání jej rozpustíme. Směs vaříme tak dlouho, až se táhne jako nit. Změklé máslo vyšleháme s kávou. Cukrovou hmotu pomalu přiléváme ke kávovému máslu. Hustou, ale tekutou polevou pak kávovou bábovku přelijeme a necháme zaschnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!