Kaše ze žlutého hrachu recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
2 ks cibule
500 g žlutý hrách
podle chuti
sůl
kari koření
drcený kmín
drcený tymián
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Přes noc si necháme namočit žlutý hrách. Vodu slijeme a dáme vařit s novou vodou (sníží to nadýmání). Při vaření k hrachu přidáme tymián, bobkový list a nové koření. Hrách vaříme doměkka. Po uvaření vodu slijeme, vybereme bobkový list a nové koření. Vodu si můžeme uschovat pro mixování, ale není to nutné. Dochutíme trochou drceného kmínu, kari, solí a pepřem.

  2. Tyčovým mixérem rozmixujeme hrách dohladka. Nejspíše bude potřeba přilít vodu. Můžeme použít vodu z vaření, ale čistou vodou se opět snižuje nadýmání. Po rozmixování do hladké kaše dochutíme opět kořením. Mně zůstává sem tam kousek hrachu, ale to vůbec nevadí.

  3. Dvě velké cibule nakrájíme na středně jemno a stroužky česneku nakrájíme nadrobno. Záleží, jak moc máme rádi cibuli. Já mám rád hodně, proto dávám dvě cibule. Na rozpálený olej (používám řepkový) dáme cibuli a smažíme skoro dozlatova. Před zezlátnutím přidáme česnek a ještě chvíli smažíme, ale jen chvíli, ať vám česnek nezhořkne.

  4. Cibuli s česnekem rovnou z pánve přihodíme k rozmixovanému hrachu. Z cibule a česneku přiteče k hrachu i trochu oleje. Vše promícháme, aby byla cibule s česnekem rovnoměrně obsažena v celé porci. A je hotovo, kaši ze žlutého hrachu můžeme servírovat.

  5. Kaši ze žlutého hrachu podáváme podle chuti samotnou s nakládanou zeleninou, nebo jako přílohu k různým jídlům. Já servíruji s kyselou okurkou a porcí pickles. Chuť může být pokaždé trošku jiná podle použitého koření - kari, kurkuma, tymián, majoránka, kmín apod. Náklady na pokrm jsou celkem kolem 20 Kč (tedy 5 Kč na porci).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!