Karamelový koláč s ořechy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

na ozdobu
1 lžička olej
200 g hořká čokoláda
těsto
2 ks vejce
200 g máslo
50 g kakao
300 g cukr krupice
200 g polohrubá mouka
poleva
125 g máslo
75 g cukr krupice
400 g kondenzované mléko
125 g nasekané lískové ořechy
2 lžíce golden sirup - melasa

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozpustíme na mírném ohni, a to ve velkém kastrolu. Postupně za stálého zahřívání přimícháme kakaový prášek a cukr. Po důkladném rozpuštění všech surovin a mírném ochladnutí se přidají dvě celá vejce a mouka.

  2. Vzniklou hmotu rozetřeme na pekáč (cca 20 x 30 cm) vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 20 minut při 160 - 170°C.

  3. Během pečení si připravíme karamelovou polevu. Rozehřejeme máslo a přidáme kondenzované mléko, golden sirup a krupicový cukr. Vše se opět smíchá a zahřívá asi 10 minut, až vznikne karamelová hmota, do které se přisypou opražené ořechy. Touto směsí se potře ochladlé těsto.

  4. Rozehřejeme čokoládu na potření karamelového koláče. Pro lepší lesk a roztíratelnost čokolády se může přidat lžička oleje.

  5. Necháme vychladnout a po vychladnutí krájíme na menší kousky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!