Karamelové větrníky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks šlehačka v prášku
těsto
4 ks vejce
3 dl voda
150 g hladká mouka
150 g palmarin
krém
1 ks máslo
1 ks karamelové salko
poleva
15 g solamyl
95 g voda
45 g cukr krystal
15 g voda na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme vařit vodu a přidáme Palmarin (tuk vhodný na moučníky). Když je rozpuštěný, přidáme mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto nelepí na hrnec. Necháme vychladnout a potom mixérem vmícháme vejce.

  2. Těsto si dáme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem vytlačujeme těsto do tvaru věnečků. Dáme péci do předehřáté trouby na 180 °C. Až věnečky zhnědnou, vytáhneme je a po vychladnutí každý věneček přeřízneme.

  3. Změklé máslo rozmixujeme, postupně přiléváme karamelové salko a důkladně umixujeme. Dále si ušleháme šlehačku v prášku podle návodu na obalu.

  4. Na polevu zkaramelizujeme 25 g cukru dohněda, přidáme 15 g vody a mícháme na mírném ohni, dokud není karamel krásně hladký. Do druhého kastrolu dáme 80 g vody, 20 g cukru a přivedeme do varu. Musí bublat. Přidáme solamyl a mícháme, až mírně zhoustne. Poté slijeme s karamelem z prvního kastrolu. Dobře promícháme a můžeme namáčet vršky větrníků. Pozor, horké! Ozdobené větrníky dáme ztuhnout na mřížku.

  5. Na spodní část větrníků nejdříve mažeme karamelový krém, pak šlehačku a přiklopíme vršky se ztuhlou karamelovou polevou.

  6. Karamelové větrníky podáváme jako vynikající zákusek ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!