Kančí panenka s višňovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
sůl
vývar
2 lžíce máslo
1 lžíce máslo
2 - 3 lžíce med
1 ks bobkový list
citronová šťáva
citronová šťáva
pomerančová šťáva
balzamikový ocet
1/4 lžičky mletý hřebíček
mletý černý pepř
1 lžička čerstvý rozmarýn
2 - 3 lžíce šípková marmeláda
600 g kančí panenka
200 ml červené portské víno
2 - 3 lžíce višňová kompotová šťáva
250 g kompotované višně bez pecek

Postup přípravy receptu

  1. Kančí panenku odblaníme, očistíme, osolíme a opepříme. V hmoždíři rozdrtíme čerstvý rozmarýn, který utřeme se solí, pepřem a změklým máslem dohladka

  2. Nejdříve si připravíme višňovou omáčku s portským vínem. Okapané višně zalijeme v hrnci portským vínem a 3 lžícemi kompotové šťávy. Poté přidáme koření (bobkový list, mletý hřebíček, sůl a pepř) a zvolna tekutinu zredukujeme asi na polovinu. Pak bobkový list odstraníme, vmícháme marmeládu a med, vše necháme několikrát probublat. Redukci ochutíme citronovou a pomerančovou šťávou a rozmixujeme do hladké konzistence. Do horké omáčky vmícháme asi lžíci másla a podle potřeby ji můžeme dochutit balzamikem. Omáčku uchováme na teple

  3. Kančí panenku zprudka opečeme na malém množství oleje ze všech stran dorůžova. Potom maso přeložíme na alobal a ze všech stran potřeme částí ochuceného másla. Panenku uzavřeme do alobalu a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C na 10 - 13 minut. Pak maso vyjmeme z trouby a zabalené necháme ještě asi 8 minut odpočinout. Výpek z panenky zastříkneme vývarem a necháme na něm rozpustit zbývající ochucené bylinkové máslo

  4. Kančí panenku nakrájíme šikmo na plátky, přelijeme šťávou a podáváme s ochucenou višňovou omáčkou. Přílohu volíme podle vlastní chuti, mohou to být opečené brambory nebo slaninové knedlíčky. Kančí panenka s višňovou omáčkou se hodí pro slavnostní příležitosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!