Jelení hřbet Wellington s kaštanovým pyré recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 lžíce cukr
200 g slanina
sůl
100 g máslo
1 lžíce máslo
0,2 l smetana
0,2 l smetana
tymián
1 špetka tymián
rozmarýn
200 g šalotka
0,5 kg kaštany
divoké koření
1 lžíce olivový olej
200 g listové těsto
pomerančová kůra
2 lžíce hnědý cukr
200 g kořenová zelenina
čerstvé bylinky
třtinový cukr
1 dl ocet z červeného vína
100 g vepřová bránice
480 g jelení hřbet
0,2 l portské ruby víno

Postup přípravy receptu

  1. Očištěný jelení hřbet (4 x 120 g) osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi opečeme. Z jeleního ořezu, pomerančové kůry, smetany a bylinek umixujeme jemnou fáš a tou potřeme porce jelena ze všech stran. Jelení hřbet zavineme do připravené vepřové bránice a spařeného listu kapusty. Vše zabalíme do rozváleného listového těsta a potřeme žloutkem

  2. Jelení hřbet pečeme asi 12 minut v troubě rozpálené na 220 °C a poté necháme odpočinout

  3. Opečeme kořenovou zeleninu, cibuli a divoké koření s tymiánem a přidáme rajský protlak. Osmahneme, zalijeme portským vínem, silnou jelení šťávou a redukujeme na polovinu

  4. Kaštany upečeme naříznuté křížem a vyloupeme, poté osmahneme na másle, zalijeme trochou vody, přidáme cukr a sůl a povaříme doměkka. Rozmixujeme s trochou syrového másla na jemné pyré

  5. Očištěné cibulky lehce opečeme na oleji, přidáme tymián, cukr a ocet. Zredukujeme a na závěr přidáme čerstvé máslo a glazírujeme medem. Porce masa servírujeme na nahřátých talířích s kaštanovým pyré, podlité silnou zvěřinovou omáčkou, glazírovanými šalotkami a snítkou rozmarýnu

  6. Jelení hřbet Wellington s kaštanovým pyré a medovou šalotkou podáváme jako sváteční hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!