Kančí kýta se šípkovou omáčkou podle norem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 10 dkg cibule 5 dkg citron 1 dl červené víno 5 dkg hladká mouka 10 dkg tuk na smažení 10 dkg kořenová zelenina 10 dkg šípková marmeláda 50 dkg kančí kýta podle chuti sůl ocet tymián cukr krupice divoké koření mletá skořice
Postup Kančí kýta se šípkovou omáčkou podle norem recept
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a také nakrájíme na kolečka.
Na polovičním množství tuku osmažíme zeleninu a cibuli, vše nakrájené na kolečka. Dále opečeme maso, podlijeme vodou, přidáme divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření), tymián, kolečka citronu, sůl, ocet a pod pokličkou dusíme doměkka.
Měkké maso vyjmeme, omáčku zahustíme jíškou ze zbytku tuku a hladké mouky, přidáme podle chuti skořici, šípkovou marmeládu, cukr a omáčku naředíme horkou vodou nebo vývarem tak, aby byla řídká a zhoustla delším provařením. Průběžně dochucujeme, dobře provařenou omáčku přecedíme, vlijeme víno a necháme přejít varem.
Kančí kýtu se šípkovou omáčkou podle norem podáváme s knedlíky. Dobré provaření je důležité u všech omáček, na to se často zapomíná.