Kachna s jarní zeleninovou přílohou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 ks cibule
1 ks kachna
2 - 3 hrstě kopřivy
drcený kmín
2 plátky uzená slanina
1 ks kachní játra
staročeské koření
1 lžíce kachní sádlo
4 hrstě medvědí česnek
kachní vývar

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu očistíme, omyjeme, osušíme a dáme do pekáče. Uvnitř i na povrchu kachnu osolíme, okořeníme drceným kmínem a potom ji uložíme na noc do chladničky. Druhý den budeme muset počítat s asi 2 hodinami na upečení podle velikosti kachny

  2. Před pečením kachnu podlijeme horkým kachním vývarem, můžeme okořenit staročeským kořením a přikrytou pečeme hodinu a půl. Sádlo slijeme, podlijeme horkým vývarem a odkrytou dopečeme do křupava

  3. Nejlépe ráno natrháme vršky mladých kopřiv, alespoň 2 - 3 pořádné hrsti. Opereme je, spaříme vroucí vodou a drobně nasekáme. Po umytí necháme kopřivy v umělohmotném sítu do druhého dne zavadnout a potom bez spařování nakrájíme. Větší pórek (použijeme jen zelenou část) podélně rozřízneme, dobře opereme a nakrájíme na nudličky. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kachní játra omyjeme a překrájíme na kousky. Medvědí česnek opláchneme a nakrájíme na nudličky

  4. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozpustíme nakrájenou slaninu, jen trochu pro chuť, přidáme lžíci kachního sádla, nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Následně přidáme kachní játra a necháme je prudce opéct. Když se během chvíle játra zatáhnou, ihned vmícháme kopřivy s pórkem, můžeme podlít 1 dl kachního vývaru a necháme dusit. Medvědí česnek přidáme do pánve, jen krátce necháme projít varem a osolíme. Nepotřebujeme žádné další koření. Zeleninová směs se hodí i k naplnění pity nebo listového těsta

  5. Kachna s jarní zeleninovou přílohou je chutným svátečním pokrmem. Jako příloha se ke kachně výborně hodí brambory, knedlík i chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!