Jemné karbenátky nebo sekaná recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

7 g sůl
1 ks vejce
150 ml mléko
1 lžička majoránka
50 g cibule
100 g rohlík
500 g vepřové maso
0 lžiček kořenící směs
na obalení
100 g strouhanka
směs
10 g mletý kmín
5 g mletý zázvor
5 g mleté nové koření
25 g mletý černý pepř
5 g mletý muškátový květ
podle potřeby
rostlinný olej

Postup přípravy receptu

  1. Rohlíky nalámeme na kousky a v kastrolku namočíme do mléka. Vepřové maso (vepřovou plec nebo bůček) a oloupanou cibuli pokrájíme na kousky a pak vše pomeleme na strojku do mísy. Přidáme vejce, sůl, majoránku a kořenící směs a vařečkou zpracujeme, až se všechny ingredience dokonale spojí.

  2. Kořenící směs připravíme smísením mletých ingrediencí v menší uzavíratelné skleničce. V receptu uvedené množství je minimální, abychom dodrželi správné poměry důležité pro správnou chuť vážením (například na digitální váze) a vystačí v zásobě na mnoho porcí.

  3. Děláme-li sekanou, vytvarujeme v malém pekáči šišku, propícháme ji špejlí ve třech řadách asi 5 cm od sebe až na dno pekáče, zamezíme tím prasknutí šišky. Podlijeme vodou a vložíme do studené trouby nastavené na 200 °C, zapneme a odkryté pečeme 1,5 hodiny na 3. patře odspodu. Během pečení podléváme vodou, aby se výpek ze sekané nespálil.

  4. Karbenátky ručně tvarujeme na velikost cca 75 g, obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji. Z uvedeného množství připravíme asi 11 karbenátků.

  5. Jemné karbenátky nebo sekanou můžeme podávat s brambory nebo bramborovou kaší či jinou přílohou podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!