Jemné bramborové pletýnky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžička cukr 1 lžička sůl 25 g máslo 120 g hladká mouka 200 g polohrubá mouka 100 g vařené brambory 0 balíčků sušené droždí podle potřeby 1 dl voda na ozdobu hrubá sůl
Postup Jemné bramborové pletýnky recept
Postup přípravy receptu
-
Čistě vykartáčované brambory uvaříme v osolené vodě. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemno.
Mouky, sušené droždí, cukr a sůl prosejeme do mísy a s přidáním vody, másla a nastrouhaných brambor vypracujeme těsto. Připravené těsto přikryjeme čistým plátýnkem a necháme vykynout.
Těsto rozdělíme na asi 22 válečků a po třech pleteme pletýnky, které ukládáme na plech s papírem na pečení. Pletýnky potřeme vodou, posypeme hrubou solí nebo semínky podle chuti. Přikryté pečivo necháme ještě 15 minut kynout.
Bramborové pletýnky pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 170 °C.
Jemné bramborové pletýnky podáváme podle chuti.