Jemná zeleninová polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g máslo
1 ks cibule
1 l voda
2 lžíce hladká mouka
1 hrst polévková zelenina
na ozdobu
libeček
podle chuti
koření

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na jemno a libeček nebo petrželku nasekáme nadrobno.

  2. V hrnci si rozpustíme máslo a postupně přidáme cibuli, zeleninu, 2 lžíce mouky a chvíli restujeme. Já dávám asi tak hrst mražené francouzské směsi. Poté co nám zelenina pustí barvu a mouka je opražená na jíšku, začneme přilévat studenou vodu! Studenou proto, aby se nám nevytvořily hrudky. Osolíme, přidáme ochucovadlo (můžeme použít podravku, kuchárek apod.) Já přidávám doma vyrobenou vegetu. Polévku necháme asi 30 minut vařit na mírném ohni. Nakonec polévku posypeme nasekaným libečkem nebo petrželkou a podáváme.

  3. Jemná zeleninová polévka je takto výborná, ale můžeme ji vylepšit několika způsoby podle chuti.

  4. 1. Na začátku vaření přidáme k zelenině jednu na jemno pokrájenou bramboru a před koncem vaření přilijeme jedno rozkvedlané vejce a přisypeme trochu majoránky.

  5. 2. Přidáme sušené houby, které si předem namočíme ve studené vodě.

  6. 3. Vynecháme na začátku mouku a uděláme polévku třeba s noky (mouka, máslo, vejce, sůl) nebo s rýží apod.

  7. Jemná zeleninová polévka 3x jinak v každé úpravě dobře chutná. Záleží jen na nás, které variantě dáme přednost.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!