Švestkový koláč z tvarohového těsta recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 - 2 lžíce cukr
8 lžic olej
1 ks vejce
6 lžic mléko
2 ks bílek
švestky
250 g tvaroh
100 g cukr krupice
60 g cukr moučka
450 g polohrubá mouka
100 g vlašské ořechy
1/2 balíčku kypřící prášek do pečiva
450 ml ovocná šťáva
1 balíček ovocný pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Tvaroh, mléko, vejce a cukr společně našleháme do pěny. Ke konci zašleháme i polovinu mouky. Druhou polovinu mouky promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do tvarohové hmoty. Vznikne vláčné těsto, které vyválíme na placku. Válíme přímo na pečícím papíru, případně na na vymaštěném a pomoučněném plechu. Uložíme na chvíli do chladu a mezitím si připravíme další ingredience

  2. Švestky umyjeme, rozloupneme a vypeckujeme. Nařežeme je na čtvrtky

  3. Umeleme nebo tyčovým mixérem nasekáme na jemno ořechy. Z bílků a moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Nasekané ořechy do sněhu zlehka zamícháme

  4. Ořechový sníh rozetřeme na vyválenou placku z těsta a na pěnu naskládáme hustě vedle sebe rozkrájené švestky

  5. Švestkový koláč z tvarohového těsta dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut při 150 °C. Upečený koláč vyjmeme a necháme chladnout

  6. Podle návodu na obalu uvaříme pudink. Pouze místo mléka použijeme 450 ml ovocné šťávy, může to být sirup naředěný vodou nebo samotná šťáva z kompotu. Pudinkem polijeme rovnoměrně celý švestkový koláč

  7. Švestkový koláč z tvarohového těsta podáváme vychladlý.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!