Jednoduché a rychlé škvarkové pagáčky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1,5 lžička sůl
1 ks vejce
20 g máslo
1 kostka žloutek
1 lžička cukr krystal
1 lžíce kysaná smetana
250 g polohrubá mouka
100 ml vlažné mléko
mletý černý pepř
150 g mleté škvarky
25 g čerstvé droždí

Postup přípravy receptu

  1. Do prosáté polohrubé mouky dáme sůl, promícháme a přidáme tuhé máslo pokrájené na malé kousky. Máslo rozmělníme s moukou mezi dlaněmi a prsty rukou jako na drobenku z koláčů. Místo másla můžeme dát lžíci domácího vepřového sádla, pagáčky budou potom déle vláčné a budou mít lepší chuť, to nechám na vás

  2. K směsi přidáme vaječné žloutky, kysanou smetanu a mleté škvarky. Kdo chce, může přidat čerstvě mletý černý pepř podle chuti, já jsem nyní pepř nedávala. Díky kysané smetaně budou pagáčky krásně držet tvar. Z vlažného mléka, cukru krystal a rozdrobeného droždí necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut

  3. Vzešlý kvásek přidáme k připravené směsi a všechno důkladně zpracováváme rukama na polotuhé nelepivé těsto, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bubliny - asi 10 minut. Nemusíme přidávat ani více mléka, ani více mouky, těsto se krásně spojí

  4. Těsto necháme přikryté čistou utěrkou vykynout v teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Potom těsto rozválíme do tvaru obdélníku o tloušťce asi 1,5 - 2 cm. Netřeba těsto podsypávat moukou, protože s těstem se velmi dobře pracuje, přidáním mouky by byly pagáčky tuhé a drobily by se po upečení

  5. Na povrchu těsta ostrým nožem vytvoříme šikmými rovnoběžnými zářezy pravidelnou šikmou mřížku. Okrouhlou formičkou o průměru 5 cm vykrajujeme pagáčky. Před každým vykrojením formičku namočíme do trošky mouky, aby se těsto nelepilo na formičku

  6. Odkrojky těsta zlehka zpracujeme a vykrájíme další pagáčky. Vykrojila jsem 26 kusů pagáčků, ale můžeme zvolit jinou velikost formičky nebo přiměřenou sklenici na vykrajování, kterou je ale také potřeba namočit do mouky. Pagáčky otáčivým pohybem o vnitřní hranu dlaně a čepele nože ještě zakulatíme, čímž se trochu zvýší

  7. Pagáčky necháme 20 minut ještě kynout po uložení na plech vystlaný pečícím papírem. Potřeme je dvakrát na povrchu rozšlehaným vejcem. Pagáčky pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C na funkci ventilátor s dolním a horním. Upečené pagáčky necháme na mřížce vychladnout. Když pagáčky vychladnou, dáme je na podnos

  8. Jednoduché a rychlé škvarkové pagáčky podáváme třeba místo chleba ke gulášové polévce nebo jako vynikající přílohu k polévkám na kyselo, například fazolové, hubové, čočkové, bramborové i jiným. Tyto pagáčky můžeme také podávat samostatně jako výborné pohoštění k vínu pro návštěvy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!