Jablkový zákusek recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

2 lžíce cukr
120 ml olej
4 ks vejce
2 lžičky skořice
1/2 l voda
200 g cukr moučka
1 lžíce cukr moučka
300 g polohrubá mouka
1/2 balíčku kypřící prášek
250 ml smetana ke šlehání
120 ml teplá voda
2 hrnky nastrouhaná jablka
meruňkový džem
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
3 lžíce hustý bílý jogurt

Postup přípravy receptu

  1. Příprava těsta: Vejce našleháme (nejlépe elektrickým ručním šlehačem) s cukrem do pěny a pak postupně zašleháváme po troškách olej, potom teplou vodu. Ušlehanou hmotu zlehka promícháme s moukou, kterou jsme promísili s kypřícím práškem do pečiva. Pokud chceme ještě křehčí těsto a nespěcháme, můžeme šlehat zvlášť žloutky s cukrem a z bílků ušlehat sníh

  2. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného hlubokého plechu. Pečeme v předehřáté torubě při 150 °C asi půl hodiny. Upečené těsto za tepla potřeme meruňkovým džemem a necháme vychladnout

  3. Příprava smetanové hmoty: Do smetany ke šlehání nasypeme 1 lžíci moučkového cukru a vyšleháme do husté konzistence. Do husté šlehačky zamícháme 3 lžíce jogurtu, nejlépe "Choceňského jogurtu?

  4. Na vychladlé a džemem potřené těsto rovnoměrně navrstvíme šlehačkovou hmotu a rozetřeme. Uložíme do chladu a připravíme si http://recepty.vareni.cz/jablkovy-pudink/

  5. Příprava jablkového pudinku: 1/4 litru vody nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme nastrouhaná jablka a skořici a krátce povaříme. Ve 1/4 litru vody rozmícháme pudinkový prášek s cukrem a za stálého míchání přiléváme k jablkům. Mícháme a necháme 2 minuty povařit, pudink zhoustne

  6. Jablkový pudink (ještě horký) nalijeme na těsto potřené džemem a smetanovým krémem. Nemusíte mít strach, smetana se nerozpustí. Dáme hned do chladu, nejlépe do lednice

  7. Vychladlý jablkový zákusek nakrájíme a těsně před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!