Jablkový páj z lineckého těsta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
150 g máslo
250 g mouka
2-3 lžíce voda
3 lžíce cukr moučka
náplň
1 lžíce solamyl
800 g jablko
1 ks citron
4 lžíce cukr moučka
1 lžička mletá skořice
30 g kandovaný zázvor
na potření
5 lžic meruňková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Do másla vpracujeme cukr. Přidáme mouku a vodu a zpracujeme hladké linecké těsto, které necháme v lednici uležet.

  2. Jalbka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky a následně na tenké plátky. Citron důkladně vydrhneme kartáčkem pod teplou vodou a osušíme jej. Kůru z něj nastrouháme a vymačkáme šťávu. Šťávou přelijeme jablka a zasypeme je cukrem a skořicí. Zázvor nakrájíme nadrobno a přidáme k jablkům. Nakonec přidáme solamyl a vše opatrně promícháme.

  3. Vytáhneme studené těsto z lednice a troubu rozehřejeme na 200°C. Těsto rozdělíme na menší a větší polovinu. Větší část těsta vyválíme na dostatečně velký plát, aby se vešel do koláčové formy. Formu vyložíme těstem, dno propícháme vidličkou a těsto, které přečnívá přes okraj odstraníme. Okraj můžeme potřít studenou vodou.

  4. Zbylé těsto taktéž rozválíme na plát. Připravenou formu naplníme jablečnou náplní, přiklopíme plát těsta jako víko a okraje přitiskneme k sobě. Palce vytvarujeme "vlnitý" okraj. Přebytečné těsto opět odstraníme.

  5. Zbytky těsta zpracujeme, vyválíme a vypracujeme ornamenty, kterými "poklici" koláče zdobíme. Nejdříve je potřeme studenou vodou. Pak teprve zdobíme. Před začátkem zdobení těsta vytvoříme otvor, aby mohla unikatá pára a koláč nepraskl. Ideální je střed.

  6. Páj pečeme asi 45 minut.

  7. Horký páj potřeme meruňkovou zavařeninou a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!