Jablkový koláč pod peřinou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
cukr na posypání
těsto
1 ks žloutek
120 g tuk
60 g cukr moučka
200 g hladká mouka
náplň 1
1 ks žloutek
800 g jablko
100 g cukr krupice
60 g piškoty
1 balíček vanilkový cukr
podle potřeby
mouka
náplň 2
2 ks bílek
100 g cukr moučka
náplň
meruňková marmeláda
Postup Jablkový koláč pod peřinou recept
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosejeme mouku. Přidáme nakrájený tuk a promneme. Přidáme cukr, žloutek a rychle zpracujeme těsto.
Z těsta rozválíme kolo a vložíme do koláčové formy. Dno propícháme vidličkou a těsto necháme 1/2 hodiny v chladu odpočinout. Pak plát předpečeme v dobře vyhřáté troubě, až zezlátne.
Na náplň oloupeme jablka, nakrájíme na kousky, podlijeme dvěma lžícemi vody, přidáme cukr a dusíme skoro na kaši. Pak mícháme do vychladnutí. Do jablek přimícháme žloutek, rozdrcené piškoty a vanilkový cukr. Na sněhovou peřinu ušleháme ze dvou bílků hustý sníh s cukrem.
Upečený plát potřeme meruňkovou marmeládou, dáme náplň, vrstvu sněhu a v mírně rozehřáté troubě dopečeme jablkový koláč pod peřinou dozlatova.
Jablkový koláč pod peřinou ocukrujeme, nakrájíme a podáváme.