Jablečník z křehkého těsta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle potřeby
sůl
těsto
1 ks vejce
140 g máslo
1 ks žloutek
1 dl smetana
0.5 balíčku prášek do pečiva
80 g cukr moučka
300 g hladká mouka
na potření
mléko
náplň
750 g jablko
100 g rozinky
50 g kokos
100 g cukr moučka
100 g mleté ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Na vále si přesejeme mouku a přidáme cukr s práškem do pečiva. Máslo, které jsme si předtím vytáhli z lednice rozsekáme a rovněž přidáme s troškou soli k mouce. Pak ještě přidáme vejce, žloutek, vanilkový cukr a tolik smetany, aby bylo těsto spojené a hladké.

  2. Připravené těsto pak rozdělíme na dva díly a dáme do chladu. Mezitím si uděláme náplň.

  3. Jablka očistíme a nastrouháme na struhadle. Dáme pak do mísy, kam přidáme cukr, skořici, rozinky, kokos a taktéž nastrouhané ořechy. Cukr dáváme podle potřeby, záleží, jak jsou jablka kyselá.

  4. Vychladlé těsto vybereme z lednice a na vále rozválíme na 1/2 cm plát, který pak přeneseme na plech. Posypeme jablkovou náplní a pak jablka přikryjeme druhým plátem těsta. Kraje přitlačíme a celý jablečník pak potřeme mlékem.

  5. Dáme péct do předem vyhřáté trouby a upečeme.

  6. Upečený jablečník posypeme vanilkovým cukrem a trochu vychladlý nakrájíme na čtvercové řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!