Jablečník z křehkého těsta recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- podle potřeby sůl těsto 1 ks vejce 140 g máslo 1 ks žloutek 1 dl smetana 0.5 balíčku prášek do pečiva 80 g cukr moučka 300 g hladká mouka na potření mléko náplň 750 g jablko 100 g rozinky 50 g kokos 100 g cukr moučka 100 g mleté ořechy
Postup Jablečník z křehkého těsta recept
Postup přípravy receptu
-
Na vále si přesejeme mouku a přidáme cukr s práškem do pečiva. Máslo, které jsme si předtím vytáhli z lednice rozsekáme a rovněž přidáme s troškou soli k mouce. Pak ještě přidáme vejce, žloutek, vanilkový cukr a tolik smetany, aby bylo těsto spojené a hladké.
Připravené těsto pak rozdělíme na dva díly a dáme do chladu. Mezitím si uděláme náplň.
Jablka očistíme a nastrouháme na struhadle. Dáme pak do mísy, kam přidáme cukr, skořici, rozinky, kokos a taktéž nastrouhané ořechy. Cukr dáváme podle potřeby, záleží, jak jsou jablka kyselá.
Vychladlé těsto vybereme z lednice a na vále rozválíme na 1/2 cm plát, který pak přeneseme na plech. Posypeme jablkovou náplní a pak jablka přikryjeme druhým plátem těsta. Kraje přitlačíme a celý jablečník pak potřeme mlékem.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby a upečeme.
Upečený jablečník posypeme vanilkovým cukrem a trochu vychladlý nakrájíme na čtvercové řezy.