Hrušky v župánku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

60 g máslo
30 g rozinky
30 g ořechy
4 ks hruška
0.5 lžičky mletá skořice
60 g hnědý cukr
těsto
1 špetka sůl
160 g máslo
120 g čedar
350 g hladká mouka
8 lžic studená voda
na potření
1 ks vejce
na ozdobu
4 ks hřebíček

Postup přípravy receptu

  1. V míse z mouky, soli a změklého másla vytvoříme drobenku. Přidáme nastrouhaný čedar a postupně přiléváme vodu, až vznikne hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut odležet.

  2. Z těsta vyválíme plát asi 45 x 40 cm. který rozdělíme na čtverce 20 x 20 cm. Ze zbylého těsta vykrojíme 8 lístečků.

  3. Hrušky oloupeme a zbavíme jádřince. Otvory po jádřinci vyplníme nasekanými ořechy, rozinkami a kouskem másla, zasypeme cukrem a skořicí. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, hrušku zabalíme a okraje dobře přitiskneme. Nahoru zapíchneme jeden hřebíček jako stopku a vedle přilepíme dva lístečky.

  4. Hrušky v župánku položíme na plech vyložený pepčícím papírem a potřeme zbytkem vajíčka. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 190 °C. Po 5 minutách hrušky přikryjeme alobalem, který ale na posledních 10 minut opět odstraníme.

  5. Hrušku v župánku podáváme jako netradiční sladkou chuťovku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!