Hrušky v župánku recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 60 g máslo 30 g rozinky 30 g ořechy 4 ks hruška 0.5 lžičky mletá skořice 60 g hnědý cukr těsto 1 špetka sůl 160 g máslo 120 g čedar 350 g hladká mouka 8 lžic studená voda na potření 1 ks vejce na ozdobu 4 ks hřebíček
Postup Hrušky v župánku recept
Postup přípravy receptu
-
V míse z mouky, soli a změklého másla vytvoříme drobenku. Přidáme nastrouhaný čedar a postupně přiléváme vodu, až vznikne hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut odležet.
Z těsta vyválíme plát asi 45 x 40 cm. který rozdělíme na čtverce 20 x 20 cm. Ze zbylého těsta vykrojíme 8 lístečků.
Hrušky oloupeme a zbavíme jádřince. Otvory po jádřinci vyplníme nasekanými ořechy, rozinkami a kouskem másla, zasypeme cukrem a skořicí. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, hrušku zabalíme a okraje dobře přitiskneme. Nahoru zapíchneme jeden hřebíček jako stopku a vedle přilepíme dva lístečky.
Hrušky v župánku položíme na plech vyložený pepčícím papírem a potřeme zbytkem vajíčka. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 190 °C. Po 5 minutách hrušky přikryjeme alobalem, který ale na posledních 10 minut opět odstraníme.
Hrušku v župánku podáváme jako netradiční sladkou chuťovku.