Domácí medová marlenka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 3 ks vejce 300 g máslo 3 - 4 lžíce med 300 g cukr moučka 1 konzerva salko 400 g hladká mouka 1 balíček hořká čokoláda vlašské ořechy 1 kostka tuk na pečení 1 lžíce jedlá soda
Postup Domácí medová marlenka
Postup přípravy receptu
-
Celou kostku tuku na pečení nebo másla pomalu rozpustíme v kastrůlku, dáváme pozor na připálení. K rozpuštěnému tuku přidáváme po menších částech moučkový cukr. Důležité je, aby se tuk s cukrem spojil, hodně mícháme. Dohromady musí udělat zlatavou hmotu. Dál přidáme med, jedlou sodu, vejce a hladkou mouku. Z těchto surovin vymícháme těsto
Nachystáme si tři plechy a vyložíme je pečícím papírem pro lepší odlupování. Připravené těsto stejnoměrně rozlijeme na připravené plechy a opatrně rozetřeme, aby vznikla tenká vrstva. Placky pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C. Pečeme okolo 10 minut. Jakmile začnou okraje hnědnout, ihned vyndáme. Upečené placky necháme vychladnout
Placky dáme na sebe a ořežeme okraje, aby nám vznikl pěkný tvar. Ořezané okraje použijeme na posypání hotového moučníku
Salko umícháme spolu s máslem do hladkého krému. Obě suroviny dáme s větším časovým předstihem na stůl, aby měly pokojovou teplotu, jinak by se nám krém mohl srazit. Tímto krémem potíráme medové placky a lepíme k sobě. Nahoře by měla být také vrstva krému. Moučník posypeme rozdrobenými zbytky placek, na jemno nasekanými ořechy a pokapeme rozpuštěnou hořkou čokoládou
Domácí medovou marlenku necháme uležet a můžeme se do ní pustit
Foto: Shutterstock.com