Domácí medovník recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

3 ks vejce
320 g máslo
300 g cukr písek
400 g hladká mouka
250 g Hera
1 lžička jedlá soda
60 g sekané vlašské ořechy
1 plechovka kondenzované slazené mléko
4 lžíce lesní med

Postup přípravy receptu

  1. Neotevřenou plechovku slazeného mléka ponoříme do hrnce s vodou a dvě hodiny vaříme. Vystydlé karamelové mléko vyšleháme pomocí šlehače s máslem do hladkého krému

  2. Během vaření si připravíme těsto a upečeme

  3. Do většího kastrolu nalijeme vodu a dáme na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme do varu. Do misky dáme Heru a necháme ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, a jedlou sodu. Nakonec vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud těsto nebude mít tmavě medovou barvu

  4. Předehřejeme troubu na 175°C

  5. Podle dortové formy vystříháme z pečícího papíru kola, na které z těsta pomocí potravinové fólie rozválíme pět tenkých plátů. Těsto by mělo kružnici o kus přesahovat. Pečeme 5 až 7 minut dozlatova

  6. Opět použijeme dortovou formu a upečené pláty ořežeme. Odřezky rozdrtíme v hmoždíři a odložíme stranou

  7. Dort sestavíme potíráním jednotlivých upečených medových plátů karamelovým krémem a skládáním na sebe. Potřeme i vrchní plát a celý obvod dortu

  8. Jemnou drť z odřezků smícháme se sekanými vlašskými ořechy a dort směsí posypeme a obalíme

  9. Dáme na chladné a tmavé místo odležet, klidně dva až tři dny

  10. U nás ještě jednotlivé porce medovníku zdobíme čokoládovým topikem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!