Hruškový koláč s čokoládou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

130 g cukr
1 lžíce cukr
2 ks vejce
150 g máslo
3 lžíce kakao
3 ks žloutek
1 lžička prášek do pečiva
4 ks hřebíček
4 ks hruška
300 g hladká mouka
1 lžíce hladká mouka
100 g hořká čokoláda
1 špetka skořicová kůra
6 ks cukrářké piškoty

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, změklého másla, žloutků a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které rozválíme na velikost formy

  2. Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do kastrůlku a přilijeme trochu vody. Přidáme 4 hřebíčky, kousek skořicové kůry a polévkovou lžíci cukru. Necháme povařit asi 10 minut. Pozor, hrušky musí zůstat celé, nesmí se rozvařit

  3. V míse si rozšleháme vejce, cukr, kakao, mouku a přidáme rozehřátou čokoládu ve vodní lázni, vše dobře propracujeme. Na dno připravené koláčové formy, kterou jsme vyložili lineckým těstem, dáme rozmačkané piškoty, pak rozložíme vychladlé hrušky a vše zalijeme čokoládovou náplní. Povrch můžete ozdobit zbylým těstem, já jsem použila vykrajovátka ve formě hrušky, ale můžete si ozdobit koláč podle chuti, případně ho nechat jednoduše neozdobený

  4. Hruškový koláč s čokoládou pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 35 - 40 minut. Po vychladnutí koláčová náplň není tuhá, ale krásně krémová

  5. Před podáváním můžeme hruškový koláč pocukrovat moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!