Hrníčková žemlovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

směs
3 ks vejce
500 ml mléko
4 ks jablko
100 g rozinky
60 g mandle
1 špetka mletá skořice
400 g bílá veka
1 špetka mletý zázvor
110 g třtinový cukr
na ozdobu
máslo
cukr moučka
podle potřeby
máslo na vymazaní

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme a následně oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme mléko a špetku mleté skořice se zázvorem. V jiné misce vyšleháme z bílků sníh, který opatrně vmícháme do připravené mléčné směsi.

  2. Bílou veku nakrájíme na kostičky, které vložíme do mísy k mléčné směsi a necháme asi 5 minut nasáknout.

  3. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kousky. Hrnky vymažeme máslem a vyložíme vrstvou namočeného pečiva, pokračujeme vrstvou jablek a rozinek. Postup opakujeme tak, aby poslední vrstvu tvořilo pouze pečivo.

  4. Povrch žemlovky posypeme sekanými mandlemi a pečeme asi 40 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

  5. Hrníčkovou žemlovku před podáváním necháme chvíli odpočinout a podáváme teplou, posypanou cukrem moučka a politou rozpuštěným máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!