Bramborová vánočka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 150 g cukr 1 ks vejce 150 g máslo rum 500 g brambory 5 dl mléko rozinky 60 g droždí ořechy 1 - 2 ks badyán 1 kg polohrubá mouka
 
Postup Bramborová vánočka
Postup přípravy receptu
- 
                                      
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Do veliké mísy nasypeme mouku. Nastrouháme do ní vychladlé nastrouhané nebo prolisované brambory a vmícháme změklé máslo
 Z části cukru, vlažného mléka a droždí uděláme kvásek. Zbylý cukr s mletým badyánem, mlékem a rumem vmícháme do základu. Nakonec doplníme kváskem, rozinkami a nakrájenými ořechy. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vyválíme 9 válečků
Ze 4 upleteme spodní část vánočky a ze 3 prostřední cop. Dva poslední stočíme jako šňůrku vrchní část vánočky. Jednotlivé vrstvy dáme na sebe a povrch potřeme vejcem
Bramborovou vánočku pečeme v předehřáté troubě asi hodinu. Upečenou vánočku necháme vychladnout
Vychladlou bramborovou vánočku pocukrujeme, nakrájíme na plátky a můžeme se do ní pustit
Foto: Shutterstock.com
