Kořeněný srnčí hřbet recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 6 ks vejce 140 g máslo 70 g strouhanka 2 lžičky rum 4 lžíce kakao 140 g ořechy 140 g cukr krystal 2 lžičky mletá skořice 200 g hořká čokoláda 1/2 balení kypřící prášek 2 lžičky mletý hřebíček sušené ovoce
Postup Kořeněný srnčí hřbet
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si do dvou větších misek rozdělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh a misku dáme bokem. Do misky se žloutky přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme změklé máslo a opět prošleháme
Smícháme sypké suroviny, tedy rozmixované či pomleté ořechy najemno, strouhanku (lze nahradit pohankovou moukou), pokropené rumem, půlku kypřícího prášku, skořici, kakao, mletý hřebíček (pomeleme celé hřebíčky v mlýnku na pepř) a citronovou kůru. Promícháme vidličkou a přidáme do misky se žloutky a prošleháme. Úplně na závěr lžící opatrně vmícháme po částech sníh z bílků
Těsto přemístíme do máslem vymazané a pohankovou moukou (nebo mletými ořechy) vysypanou formu na srnčí hřbet
Kořeněný srnčí hřbet pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 20 - 30 minut. Zkusíme špejlí propečenost. Pokud nám peče trouba více, asi po deseti minutách můžeme přikrýt alobalem a dopéct do hotova, aby se to shora nepřipalovalo a nehořklo. A zárověň, aby těsto bylo propečené a nevysušené
Srnčí hřbet polijeme rozpuštěnou čokoládou, případně můžeme libovolně něčím posypat, vhodné je sušené ovoce či plátky mandlí
Kořeněný srnčí hřbet podáváme nakrájený na plátky, případně můžeme doplnit zakysanou smetanou či šlehačkou.