Kořeněný srnčí hřbet recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

6 ks vejce
140 g máslo
70 g strouhanka
2 lžičky rum
4 lžíce kakao
140 g ořechy
140 g cukr krystal
2 lžičky mletá skořice
200 g hořká čokoláda
1/2 balení kypřící prášek
2 lžičky mletý hřebíček
sušené ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si do dvou větších misek rozdělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh a misku dáme bokem. Do misky se žloutky přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme změklé máslo a opět prošleháme

  2. Smícháme sypké suroviny, tedy rozmixované či pomleté ořechy najemno, strouhanku (lze nahradit pohankovou moukou), pokropené rumem, půlku kypřícího prášku, skořici, kakao, mletý hřebíček (pomeleme celé hřebíčky v mlýnku na pepř) a citronovou kůru. Promícháme vidličkou a přidáme do misky se žloutky a prošleháme. Úplně na závěr lžící opatrně vmícháme po částech sníh z bílků

  3. Těsto přemístíme do máslem vymazané a pohankovou moukou (nebo mletými ořechy) vysypanou formu na srnčí hřbet

  4. Kořeněný srnčí hřbet pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 20 - 30 minut. Zkusíme špejlí propečenost. Pokud nám peče trouba více, asi po deseti minutách můžeme přikrýt alobalem a dopéct do hotova, aby se to shora nepřipalovalo a nehořklo. A zárověň, aby těsto bylo propečené a nevysušené

  5. Srnčí hřbet polijeme rozpuštěnou čokoládou, případně můžeme libovolně něčím posypat, vhodné je sušené ovoce či plátky mandlí

  6. Kořeněný srnčí hřbet podáváme nakrájený na plátky, případně můžeme doplnit zakysanou smetanou či šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!