Hovězí žebra s pivem a zeleninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
3 stroužky česnek
sůl
1 ks cibule
200 g celer
1 ks mrkev
1 ks bobkový list
200 ml červené víno
100 ml slunečnicový olej
1 lžíce hladká mouka
celý pepř
300 ml hovězí vývar
jarní cibulka
1 větvička čerstvý tymián
100 g rajský protlak
300 ml tmavé pivo
1 větvička čerstvý rozmarýn
8 ks hovězí žebra

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kostičky zhruba 1 cm velké. Česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. V oleji v pekáčku pomalu dozlatova orestujeme cibuli, mrkev a celer

  2. Přidáme nasekaný česnek, tymián a rozmarýn. Přidáme protlak a lehce orestujeme. Zaprášíme moukou a řádně promícháme. Zalijeme vínem, vývarem a pivem, přidáme bobkový list, cukr a celý pepř, osolíme

  3. Nakonec přidáme pěkná hovězí žebra se spoustou masa a odkryté pečeme v troubě při 160 °C asi 120 minut. Pokud je třeba, podléváme vývarem. Po vyndání z trouby přidáme ještě nahrubo nasekanou jarní cibulku a servírujeme

  4. Hovězí žebra s pivem a zeleninou podáváme nejlépe s čerstvým pečivem

  5. Zdroj: Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012

  6. Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!