Hovězí žebra s pivem a zeleninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 3 stroužky česnek sůl 1 ks cibule 200 g celer 1 ks mrkev 1 ks bobkový list 200 ml červené víno 100 ml slunečnicový olej 1 lžíce hladká mouka celý pepř 300 ml hovězí vývar jarní cibulka 1 větvička čerstvý tymián 100 g rajský protlak 300 ml tmavé pivo 1 větvička čerstvý rozmarýn 8 ks hovězí žebra
Postup Hovězí žebra s pivem a zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kostičky zhruba 1 cm velké. Česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. V oleji v pekáčku pomalu dozlatova orestujeme cibuli, mrkev a celer
Přidáme nasekaný česnek, tymián a rozmarýn. Přidáme protlak a lehce orestujeme. Zaprášíme moukou a řádně promícháme. Zalijeme vínem, vývarem a pivem, přidáme bobkový list, cukr a celý pepř, osolíme
Nakonec přidáme pěkná hovězí žebra se spoustou masa a odkryté pečeme v troubě při 160 °C asi 120 minut. Pokud je třeba, podléváme vývarem. Po vyndání z trouby přidáme ještě nahrubo nasekanou jarní cibulku a servírujeme
Hovězí žebra s pivem a zeleninou podáváme nejlépe s čerstvým pečivem
Zdroj: Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012
Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.