Hovězí žebra s brambory dauphinois recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 ks česnek 1,3 kg brambory 3 lžíce olivový olej 2 ks velká cibule 25 g parmezán 500 ml smetana ke šlehání 1 lžíce čerstvý tymián 1 ks hovězí žebra 3 lžíce zrnitá hořčice
Postup Hovězí žebra s brambory dauphinois
Postup přípravy receptu
-
Hovězí žebra: Maso z každé strany opečeme na horké pánvi. Potřeme hořčicí. Dáme do předehřáté trouby (220 °C) a zmírníme ji na 160 °C. Podle potřeby hovězí žebra upečeme
Připravíme si brambory dauphinois. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na olivovém oleji osmažíme (až na kaši) na kolečka nakrájenou cibulku, trvá to cca 20 minut. Poté dáme cibulku do mističky. Brambory oloupeme až na 3 mm silné plátky. Opláchneme si je a usušíme v utěrce
Smetanu, tymián a česnek (střenkou nože rozdrtíme) dáme do hrnce a ohříváme na mírném ohni, dokud nedojde k varu, potom sejmeme z plotýnky
Z brambor uděláme v zapékací misce jednu vrstvu, osolíme, opepříme, dáme cibuli a zalijeme smetanou. Toto opakujeme. Poslední vrstvu brambor posypeme parmezánem, přikryjeme fólii a pečeme 45 minut. Po této době sundáme fólii a pečeme dalších 25 minut, nůž musí snadno pronikat bramborami
Hovězí žebra dáme na talíře a podáváme s brambory dauphinois.