Hovězí žebra s brambory dauphinois recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 ks česnek
1,3 kg brambory
3 lžíce olivový olej
2 ks velká cibule
25 g parmezán
500 ml smetana ke šlehání
1 lžíce čerstvý tymián
1 ks hovězí žebra
3 lžíce zrnitá hořčice

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí žebra: Maso z každé strany opečeme na horké pánvi. Potřeme hořčicí. Dáme do předehřáté trouby (220 °C) a zmírníme ji na 160 °C. Podle potřeby hovězí žebra upečeme

  2. Připravíme si brambory dauphinois. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na olivovém oleji osmažíme (až na kaši) na kolečka nakrájenou cibulku, trvá to cca 20 minut. Poté dáme cibulku do mističky. Brambory oloupeme až na 3 mm silné plátky. Opláchneme si je a usušíme v utěrce

  3. Smetanu, tymián a česnek (střenkou nože rozdrtíme) dáme do hrnce a ohříváme na mírném ohni, dokud nedojde k varu, potom sejmeme z plotýnky

  4. Z brambor uděláme v zapékací misce jednu vrstvu, osolíme, opepříme, dáme cibuli a zalijeme smetanou. Toto opakujeme. Poslední vrstvu brambor posypeme parmezánem, přikryjeme fólii a pečeme 45 minut. Po této době sundáme fólii a pečeme dalších 25 minut, nůž musí snadno pronikat bramborami

  5. Hovězí žebra dáme na talíře a podáváme s brambory dauphinois.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!