Holandská vepřová játra recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
150 ml mléko
1 ks cibule
3 lžíce hladká mouka
50 g tvrdý sýr
400 g vepřová játra
čerstvě mletý černý pepř
2 lžíce domácí vepřové sádlo
100 ml sladká smetana 33%
čerstvě mletý muškátový oříšek
2 ks žloutel

Postup přípravy receptu

  1. Vepřová játra omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky, které obalíme v hladké mouce. Pozor, nesolíme, aby játra neztvrdla. Obalená játra zprudka opečeme na rozpáleném domácím vepřovém sádle z obou stran, vybereme na talíř a až nyní osolíme z obou stran. Na jemno nastrouháme cibuli a kvalitní tvrdý sýr (gouda nebo eidam)

  2. Do výpeku, kde je opadaná mouka z vypražení jater, přidáme čerstvé máslo, necháme rozpustit. Když máslo zpění, přidáme lžíci hladké mouky, pořádně rozmícháme a připravíme světlou zápražku, kterou zalijeme směsí vlažné sladké smetany s vlažným mlékem a za stálého míchání uvaříme hladkou hustou základní bešamelovou omáčku bez hrudek

  3. Do bešamelové omáčky přidáme nastrouhanou cibuli a sýr, jen jemně osolíme, protože sýr je slaný dost. Rozmícháme dohladka, sýr necháme úplně rozpustit, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a čerstvě mletým muškátovým oříškem. Omáčku rozmícháme a vypneme plamen. Do vlažné bešamelovo-sýrové omáčky vmícháme 2 čerstvé vaječné žloutky a necháme ještě odpočinout

  4. Smažená játra rozložíme do ploché jenské mísy a přikryjeme připravenou bešamelovo-sýrovou omáčkou. Nepřikryté vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev. Pečeme asi 10 minut, až se povrch zapeče pěkně do zlato-hněda a potom vybereme z trouby

  5. Holandská vepřová játra podáváme horká s pažitkovou bramborovou kaší a jemným zeleným salátem nebo jednoduchým jablkovo-celerovým salátem, eventuálně salátem Waldorf. Jde o jednoduchou a velmi chutnou úpravu vepřových jater, kterou přidávám pro milovníky pečených vepřových jater.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!