Holandská hrachová polévka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

250 g slanina
sůl
200 g brambory
200 g cibule
400 g celer
3 l voda
400 g pórek
400 g mrkev
libeček
3 ks bobkový list
drcený tymián
250 g uzený bůček
mletý hřebíček
mletý černý pepř
celerová nať
žitný chléb
600 g zelený sušený hrášek
250 g salám (klobása)

Postup přípravy receptu

  1. Sušený hrách namočíme na jednu noc do vody. Hrách potom scedíme, dolijeme 3l vody a přidáme slaninu, uzený bůček, tymián, bobkový list, hřebíček a libeček. Hrnec postavíme na mírný oheň a vaříme. Po 1,5 - 2 hodinách uzeninu vyndáme

  2. Během vaření si připravíme veškerou zeleninu. Podle potřeby zeleninu oloupeme nebo oškrábeme, pórek omyjeme. Vše pokrájíme na drobné kousky. Klobásku zatím necháme vcelku. V 10 minutových intervalech přidáváme postupně zeleninu: celer, mrkev, cibuli, pórek, brambory. Nakonec vhodíme do polévky klobásu. Holandskou hrachovou polévku opět povaříme, stačí 20 minut podusit, dokud se klobáska (nebo salám) neuvaří. Klobásku vyjmeme a nakrájíme na plátky. Přidáme zpět do hrachové polévky i s nakrájenou slaninou a uzeným bůčkem. Okořeníme čerstvě mletým pepřem a solí

  3. Holandskou hrachovou polévku nakonec posypeme nasekanou celerovou natí a podáváme s žitným chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!