Houbové rizoto se smetanou a slaninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 l vývar
2 porce rýže
6 ks žampiony
15 dkg anglická slanina (plátky)
200 ml smetana 12%
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu podle našeho výběru (já doporočuji anglickou) nakrájíme na kostičky. Žampionům odtrhneme nožičku a omyjeme je, poté je nakrájíme na tenké plátky či kostičky, to už je na nás.

  2. Nakrájenou slaninu osmahneme na hlubší pánvi. Po chvíli k ní přidáme žampiony a smažíme, dokud nepustí vodu a trochu se nescvrknou. Poté přidáme trochu oleje a rýži, kterou krátce osmahneme (asi 2 minuty). Přilijeme vývar či bujon a vaříme do té doby, dokud nám rýže nezměkne. Až se nám rýže zdá na skus tak akorát, vyvaříme z rizota vodu a na mírném ohni přidáváme smetanu (množství opět záleží na naší chuti).

  3. Houbové rizoto vaříme, dokud se smetana nevsákne do rýže. Důležité je po celou dobu vaření rýži promíchávat! Rýže se nesmí připálit!

  4. Houbové rizoto se smetanou a slaninou dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!