Houbové rizoto Habunda recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

10 stroužků česnek
150 g máslo
1 ks cibule
1 hrst petržel
400 g rýže
300 g houby
300 ml bílé víno
1 l zeleninový vývar
150 g tvrdý sýr
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Větší cibuli a 10 stroužků česneku oloupeme a nakrájíme na kostky. Tvrdý sýr (parmazán, gran padano) nastrouháme na jemno.

  2. Na másle (100 g) osmahneme cibuli s česnekem. Musí jenom zesklovatět, nesmí být hnědá. Potom přidáme rýži a necháme ji zhruba 1 - 2 minuty za stálého míchání obalit máslem. Rýži můžeme použít kulatozrnnou, ale já dávám rýži parbol.

  3. Přilijeme víno a necháme ho vsáknout do rýže. Když se víno vsákne, tak přidáme houby a šufánek (naběračku) vývaru, který postupně po vsáknutí do rýže přidáváme a na mírném ohni necháme, aby se rýže uvařila. Poté rizoto osolíme a opepříme.

  4. Jakmile máme dochuceno, tak odstavíme, vypneme hořák, přidáme asi 50 g másla, petržel a část nastrouhaného sýra. Zbytek sýra necháme na posypání. Petržel může být i sušená, ale není to ono. Vše promícháme a můžeme podávat.

  5. Houbové rizoto Habunda na talíři ozdobíme nastrouhaným sýrem a podáváme na stůl k jídlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!