Houbové rizoto Habunda recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 10 stroužků česnek 150 g máslo 1 ks cibule 1 hrst petržel 400 g rýže 300 g houby 300 ml bílé víno 1 l zeleninový vývar 150 g tvrdý sýr podle chuti sůl mletý černý pepř
Postup Houbové rizoto Habunda recept
Postup přípravy receptu
-
Větší cibuli a 10 stroužků česneku oloupeme a nakrájíme na kostky. Tvrdý sýr (parmazán, gran padano) nastrouháme na jemno.
Na másle (100 g) osmahneme cibuli s česnekem. Musí jenom zesklovatět, nesmí být hnědá. Potom přidáme rýži a necháme ji zhruba 1 - 2 minuty za stálého míchání obalit máslem. Rýži můžeme použít kulatozrnnou, ale já dávám rýži parbol.
Přilijeme víno a necháme ho vsáknout do rýže. Když se víno vsákne, tak přidáme houby a šufánek (naběračku) vývaru, který postupně po vsáknutí do rýže přidáváme a na mírném ohni necháme, aby se rýže uvařila. Poté rizoto osolíme a opepříme.
Jakmile máme dochuceno, tak odstavíme, vypneme hořák, přidáme asi 50 g másla, petržel a část nastrouhaného sýra. Zbytek sýra necháme na posypání. Petržel může být i sušená, ale není to ono. Vše promícháme a můžeme podávat.
Houbové rizoto Habunda na talíři ozdobíme nastrouhaným sýrem a podáváme na stůl k jídlu.