Houbové pirožky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3-4 stroužky česnek
2 lžíce máslo
2 ks šalotka
4 lžíce ricotta
250 g čerstvé houby
2 ks listové těsto (rozválený plát)
podle chuti
sůl
drcený kmín
mletý černý pepř
na potření
1-2 ks vejce
na ozdobu
semínka

Postup přípravy receptu

  1. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, oloupaný česnek na plátky.

  2. Máslo rozpustíme na pánvi, vsypeme cibulku a osmahneme, přidáme česnek a necháme jen krátce orestovat. Po chvíli přidáme houby, maličko podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Houby poté ochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Houbovou směs vsypeme do cedníku, necháme okapat veškerou přebytečnou vodu a vychladnout. Do vychladlých hub vmícháme ricottu.

  3. Listové těsto nakrájíme na obdélníky. Každý naplníme houbovou směs a přehneme na delší straně, konce pomocí prstů důkladně zmáčkneme, ale se pirožky nerozlepily. Okraje můžeme ozdobit třeba vidličkou. Na povrchu jemně propícháme vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky (sezam, chia a jiné). n

  4. Houbové pirožky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.

  5. Houbové pirožky podáváme jako slanou chuťovku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!