Houbové pirožky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3-4 stroužky česnek 2 lžíce máslo 2 ks šalotka 4 lžíce ricotta 250 g čerstvé houby 2 ks listové těsto (rozválený plát) podle chuti sůl drcený kmín mletý černý pepř na potření 1-2 ks vejce na ozdobu semínka
Postup Houbové pirožky recept
Postup přípravy receptu
-
Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, oloupaný česnek na plátky.
Máslo rozpustíme na pánvi, vsypeme cibulku a osmahneme, přidáme česnek a necháme jen krátce orestovat. Po chvíli přidáme houby, maličko podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Houby poté ochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Houbovou směs vsypeme do cedníku, necháme okapat veškerou přebytečnou vodu a vychladnout. Do vychladlých hub vmícháme ricottu.
Listové těsto nakrájíme na obdélníky. Každý naplníme houbovou směs a přehneme na delší straně, konce pomocí prstů důkladně zmáčkneme, ale se pirožky nerozlepily. Okraje můžeme ozdobit třeba vidličkou. Na povrchu jemně propícháme vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky (sezam, chia a jiné). n
Houbové pirožky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Houbové pirožky podáváme jako slanou chuťovku.