Houbová bramborová polévka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

2 - 3 stroužky česnek
3 - 4 lžíce olej
sůl
1/2 kg brambory
1 lžička majoránka
1 ks cibule
1,5 l voda
3 ks mrkev
2 lžíce hladká mouka
1 miska sušené houby
mletý barevný pepř
1 lžička celý kmín
1 lžička sušený libeček
1 miska sušená zelenina do polévky

Postup přípravy receptu

  1. Sušené houby předem namočíme do vody (alespoň na 30 minut), aby změkly a zvětšily svůj objem. Poté houby scedíme a překrájíme na menší kousky

  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Směs sušené zeleniny namočíme na pár minut do vody, nabude svůj objem, případně použijeme zeleninu čerstvou (celer a kořen petržele)

  3. Nyní je postup už zcela jednoduchý. Na lžíci oleje osmahneme cibuli do zesklovatění. Přisypeme mrkev a kostičky brambor. Pár minut za stálého míchání restujeme. Přidáme předem namočenou sušenou zeleninu do polévky. Dále přidáme houby, kmín, sůl, pepř a libeček

  4. Všechny suroviny na houbovou bramborovou polévku zalijeme horkou vodou (cca 1,5 l) a vaříme asi 10 - 15 minut

  5. Připravíme si jíšku. V malém hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje, přisypeme mouku a za stálého míchání osmahneme. Opatrně zalijeme 200 ml vody a rozmícháme. Jíšku nalijeme přes cedník do polévky a stále mícháme, aby se neutvořily hrudky

  6. Polévku ještě asi 10 minut povaříme, aby se ztratila syrová chuť mouky a dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou. Houbovou bramborovou polévku podáváme horkou s čerstvým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!