Smetanová houbová omáčka recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

sůl
3 lžíce máslo
3 lžíce hladká mouka
100 ml zakysaná smetana
mletý bílý pepř
100 ml smetana ke šlehání
5 lžic olej na smažení
vinný ocet
mletý kmín
900 ml houbový bujon
300 - 400 g čerstvé hříbky

Postup přípravy receptu

  1. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby pouze rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem do vody nebo mléka, aby změkly

  2. V kastrolu necháme rozehřát máslo. Přidáme mouku a necháme vysmažit zlatavou jíšku. Přilijeme houbový vývar z kostky a necháme základ omáčky provařit, aby se rozvařily možné hrudky

  3. Zatím si rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na rozehřátém oleji ji osmažíme dozlatova. Přidáme houby a směs okořeníme pepřem a kmínem. Houby necháme jen lehce podusit

  4. Dušené houby vsypeme do základu omáčky a necháme vše povařit, aby omáčka získala ten správný houbový šmrnc. Omáčku zjemníme oběma druhy smetany a podle chuti osolíme a okyselíme octem

  5. Houbovou smetanovou omáčku podáváme s dušeným masem a houskovým knedlíkem

  6. Foto: Shutterstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!