Hamburská vepřová kýta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
50 g slanina
sůl
50 g ocet
200 g šunka
0 l mléko
150 g tuk
1 ks cibule
100 g smetana
tymián
50 g hořčice
1 l voda
1 ks citron
bobkový list
divoké koření
100 g hladká mouka
celý pepř
150 g sterilované okurky
1 kg vepřová kýta
150 g kořenová zelenina
celé nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Opláchnutý díl vepřové kýty protkneme polovinou dávky šunky a sterilované okurky.

  2. Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a podusíme na třetině dávky tuky se slaninou nakrájenou na kostičky.

  3. Do základu přidáme osolené maso, okořeníme je divokým kořením, přidáme pečlivě opláchnutý a nakrájený citrón. Maso zastříkneme octem, mírně zalijeme vodou, přikryjeme a dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podle potřeby doléváme teplou vodou.

  4. Měkké maso vyjmeme. Šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze druhé třetiny tuku a prosáté mouky. Rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem a za občasného promíchání vaříme. Během vaření přidáme do omáčky mléko a nakonec ji zjemníme smetanou. Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník a znovu krátce povaříme.

  5. Zbylou dávku šunky a okurek nakrájíme na nudličky a podusíme na zbývajícím tuku.

  6. Hamburskou vepřovou kýtu podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Při podávání na povrch masa dáváme dušenou šunku s okurkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!