Gratinované dršťky s ementálským sýrem recept

Apetit Recepty předkrmy

Suroviny na recept

sůl
200 ml vývar
20 g máslo
40 g cibule
100 ml smetana
20 g celer
20 g pórek
40 g mrkev
50 g parmazán
1 lžíce vinný ocet
1 špetka mletá sladká paprika
100 g ementálský sýr
700 g dršťky
20 g kořenová petržel
kytička bouquet garni

Postup přípravy receptu

  1. Dršťky vypereme a třikrát po 25 minutách je necháme přejít varem v osolené vodě. Vodu vždy slijeme a dáme čistou. Poté dršťky vyjmeme a nakrájíme na centimetr široké nudle. Poslední vývar necháme ještě půl hodiny vařit a později ho použijeme. Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky

  2. V kastrolu si rozpustíme máslo a zeleninu pomalu orestujeme. Přidáme nakrájené dršťky, svázanou kytičku koření (listová petržel, tymián, bobkový list), vývar, lžíci octa, sůl a necháme dusit na mírném ohni asi 2 hodiny. Když jsou dršťky měkké, sundáme poklici a necháme odvařit veškerou tekutinu. Vyndáme vyvařenou kytičku koření

  3. Přidáme papriku, smetanu, parmazán a promícháme. Stáhneme z ohně a směs přendáme do ohnivzdorné mísy nebo zapečeme po porcích v rozpůlené paprice. Zasypeme strouhaným ementálem a při 180 °C zapékáme asi 15 minut

  4. Gratinované dršťky s ementálským sýrem ihned podáváme na stůl jako překrm.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!