Gratinované dršťky s ementálským sýrem recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- sůl 200 ml vývar 20 g máslo 40 g cibule 100 ml smetana 20 g celer 20 g pórek 40 g mrkev 50 g parmazán 1 lžíce vinný ocet 1 špetka mletá sladká paprika 100 g ementálský sýr 700 g dršťky 20 g kořenová petržel kytička bouquet garni
Postup Gratinované dršťky s ementálským sýrem
Postup přípravy receptu
-
Dršťky vypereme a třikrát po 25 minutách je necháme přejít varem v osolené vodě. Vodu vždy slijeme a dáme čistou. Poté dršťky vyjmeme a nakrájíme na centimetr široké nudle. Poslední vývar necháme ještě půl hodiny vařit a později ho použijeme. Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky
V kastrolu si rozpustíme máslo a zeleninu pomalu orestujeme. Přidáme nakrájené dršťky, svázanou kytičku koření (listová petržel, tymián, bobkový list), vývar, lžíci octa, sůl a necháme dusit na mírném ohni asi 2 hodiny. Když jsou dršťky měkké, sundáme poklici a necháme odvařit veškerou tekutinu. Vyndáme vyvařenou kytičku koření
Přidáme papriku, smetanu, parmazán a promícháme. Stáhneme z ohně a směs přendáme do ohnivzdorné mísy nebo zapečeme po porcích v rozpůlené paprice. Zasypeme strouhaným ementálem a při 180 °C zapékáme asi 15 minut
Gratinované dršťky s ementálským sýrem ihned podáváme na stůl jako překrm.