Gnocchi podle Giancarla Caldesiho recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1-1 lžička sůl
0.5 hrnku olivový olej
těsto
1 ks vejce
1 kg brambory
300 g hladká mouka
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce v osolené vodě, do které jsme dali asi 3 čajové lžičky soli. Uvařené brambory slijeme, oloupeme a necháme vychladnout.

  2. V mlýnku na kaši brambory propasírujeme najemno, osolíme je, opepříme, přimícháme celá vejce a zasypeme asi 2 hrstmi mouky. Vypracujeme tužší těsto, které vysypeme na vál a dobře podsypeme další moukou (1 - 2 hrsti). Tu hnětením do těsta zapracujeme.

  3. Z menších dílků těsta uválíme dlouhé válečky o průměru 1,5 - 2 cm. Pružným nožem odkrajujeme jednotlivé gnocchi, které můžeme dotvarovat pomocí vidličky. Po zpracování celého těsta gnocchi sesbíráme na plech nebo tác, aby se neslepily, a dáme do vroucí osolené vody.

  4. Čerstvé gnocchi vaříme 2 minuty. Pokud jsou již mražené, tak 6 - 7 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Hlídáme, aby se nočky nepřevařily, jinak se začnou ještě v hrnci rozpadat a nevypadají nijak vábně.

  5. Uvařené gnocchi vylovíme sítem, cedníkem nebo děravou naběračkou a v hlubším plechu pokapeme olivovým olejem. Plechem podle potřeby zatřepeme, aby se omastily všechny. Hotové a ještě teplé smícháme s italskou omáčku podle chuti. Můžeme je i podávat jako přílohu k masu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!