Nákyp z kuskusu s broskvemi recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
máslo
1 hrnek mléko
2 ks hřebíček
3 - 4 lžíce med
1 lžička mletá skořice
1 lžíce vanilkový cukr
1 hrnek sladká smetana
3 - 4 ks broskev
1 hrnek celozrnný kuskus

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejeme mléko, přidáme med, mletou skořici a hřebíček. Promícháme a prohřejeme téměř k varu. Poté mléko odstavíme a hřebíčky vyjmeme. Rozehřátým mlékem zalijeme celozrnný kuskus v míse, přikryjeme pokličkou a necháme nabobtnat

  2. Mezitím si do misky připravíme smetanu se žloutky a vanilkovým cukrem. Vše dobře prošleháme vidličkou. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh

  3. Nabobtnalý kuskus pročechráme vidličkou, vmícháme smetanovou směs a opatrně také bílkový sníh

  4. Menší zapékací misku vymažeme máslem. Polovinu kuskusu dáme na dno a poklademe na plátky pokrájenými broskvemi. Na broskve nalijeme zbytek kuskusové směsi a znovu poklademe broskvemi. Nakonec nezapomeneme přidat pár hoblinek másla

  5. Troubu předehřejeme na 160 °C a ovocný nákyp pečeme cca 40 minut (podle typu trouby), dokud není pevný a na povrchu krásně zlatavý

  6. Ovocný nákyp z kuskusu necháme před krájením trochu zchladnout, jinak by se rozpadal. Podáváme jej jako teplý sladký hlavní chod či dezert

  7. 1 lžíci vanilkového cukru, 3 - 4 lžíce medu, 3 - 4 velké broskve. Dále pak máslo na vymazání a k pokladení hoblinek před pečením.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!