Nákyp z kuskusu s broskvemi recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks vejce máslo 1 hrnek mléko 2 ks hřebíček 3 - 4 lžíce med 1 lžička mletá skořice 1 lžíce vanilkový cukr 1 hrnek sladká smetana 3 - 4 ks broskev 1 hrnek celozrnný kuskus
Postup Nákyp z kuskusu s broskvemi
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozehřejeme mléko, přidáme med, mletou skořici a hřebíček. Promícháme a prohřejeme téměř k varu. Poté mléko odstavíme a hřebíčky vyjmeme. Rozehřátým mlékem zalijeme celozrnný kuskus v míse, přikryjeme pokličkou a necháme nabobtnat
Mezitím si do misky připravíme smetanu se žloutky a vanilkovým cukrem. Vše dobře prošleháme vidličkou. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh
Nabobtnalý kuskus pročechráme vidličkou, vmícháme smetanovou směs a opatrně také bílkový sníh
Menší zapékací misku vymažeme máslem. Polovinu kuskusu dáme na dno a poklademe na plátky pokrájenými broskvemi. Na broskve nalijeme zbytek kuskusové směsi a znovu poklademe broskvemi. Nakonec nezapomeneme přidat pár hoblinek másla
Troubu předehřejeme na 160 °C a ovocný nákyp pečeme cca 40 minut (podle typu trouby), dokud není pevný a na povrchu krásně zlatavý
Ovocný nákyp z kuskusu necháme před krájením trochu zchladnout, jinak by se rozpadal. Podáváme jej jako teplý sladký hlavní chod či dezert
1 lžíci vanilkového cukru, 3 - 4 lžíce medu, 3 - 4 velké broskve. Dále pak máslo na vymazání a k pokladení hoblinek před pečením.