Dýňový koláč s rozinkami recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks vejce 250 g máslo 1 sklenice rum 1 lžička skořice 100 g rozinky 40 g cukr moučka 650 g dýně 150 g cukr krystal 400 g hladká mouka 200 ml zakysaná smetana 50 ml plnotučné mléko 1 špetka drcený hřebíček
Postup Dýňový koláč s rozinkami
Postup přípravy receptu
-
Máslo si dáme v předstihu změknout a rozinky namočíme do rumu. Sesypeme všechny ingredience na těsto a uhněteme hladké těsto. Těsto dáme na 30 minut odpočinout do lednice v potravinářské folii, aby neoschlo
Dýni dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do měkka (obvykle je to 20 minut). Po uvaření slijeme vodu a uvařenou dýni rozmixujeme na jemné pyré. Přidáme cukr, skořici a hřebíček. Dále přidáme kysanou smetanu a našlehané vejce (v hrnečku si necháme malinko vejce na potření). Řádně vše promícháme. Namísto dýně lze použít jakékoliv ovoce ve stejné gramáži bez pecek a slupky
Z těsta si oddělíme 1/3 a dáme stranou. Zbylé těsto vytvarujeme do formy až do okrajů. Na těsto nalijeme náplň. Ze zbylého těsta uděláme nudličky a ozdobíme střed koláče, podle vlastní fantazie. Koláč potřeme zbytkem vejce
Pečeme v troubě na 175°C cca 40 minut. Po vychladnutí dýňový koláč rozdělíme na osm dílů a přendáme na servírovací podnos.