Vepřová plec na smetaně recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr 10 g slanina sůl ocet 1 ks cibule 200 ml smetana 100 g celer 1 lžíce hořčice 15 g sádlo 200 g mrkev 100 g petržel bobkový list nové koření 15 - 20 dkg hladká mouka 600 g vepřová plec celý pepř
Postup Vepřová plec na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme a nakrájíme na kostičky. Vepřovou plec omyjeme, osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na kostičky, potom ji rozškvaříme a na konci vaření přidáme do omáčky
Vepřovou plec zprudka opečeme po všech stranách na sádle. Do výpeku vložíme nakrájenou cibuli, osmahneme, dále přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu na kostičky. Vše spolu zarestujeme, podlijeme vodou, vložíme opečené maso a dusíme pod pokličkou doměkka. Zvlášť si svaříme nové koření, bobkový list a celý pepř a vývar z koření vlijeme do základu
Měkké maso vytáhneme, zeleninový základ rozmixujeme, přidáme lžíci hořčice a necháme zavařit. Zahustíme moukou a za stálého míchání provaříme. Ochutíme cukrem, octem a popřípadě dosolíme. Nakonec přidáme smetanu a necháme projít varem. Vylepšíme rozškvařenou slaninou, kterou přidáme do omáčky
Vepřovou plec na smetaně podáváme s houskovým knedlíkem jako chutný hlavní chod.