Vepřová plec na smetaně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

cukr
10 g slanina
sůl
ocet
1 ks cibule
200 ml smetana
100 g celer
1 lžíce hořčice
15 g sádlo
200 g mrkev
100 g petržel
bobkový list
nové koření
15 - 20 dkg hladká mouka
600 g vepřová plec
celý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme a nakrájíme na kostičky. Vepřovou plec omyjeme, osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na kostičky, potom ji rozškvaříme a na konci vaření přidáme do omáčky

  2. Vepřovou plec zprudka opečeme po všech stranách na sádle. Do výpeku vložíme nakrájenou cibuli, osmahneme, dále přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu na kostičky. Vše spolu zarestujeme, podlijeme vodou, vložíme opečené maso a dusíme pod pokličkou doměkka. Zvlášť si svaříme nové koření, bobkový list a celý pepř a vývar z koření vlijeme do základu

  3. Měkké maso vytáhneme, zeleninový základ rozmixujeme, přidáme lžíci hořčice a necháme zavařit. Zahustíme moukou a za stálého míchání provaříme. Ochutíme cukrem, octem a popřípadě dosolíme. Nakonec přidáme smetanu a necháme projít varem. Vylepšíme rozškvařenou slaninou, kterou přidáme do omáčky

  4. Vepřovou plec na smetaně podáváme s houskovým knedlíkem jako chutný hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!