Dušené vepřové plátky v mrkvi recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1/2 lžičky cukr
sůl
vývar
1 ks cibule
pažitka
3 - 4 lžíce sádlo
450 g mrkev
1 špetka muškátový květ
1/2 lžičky citronová šťáva
mletý černý pepř
4 plátky vepřová krkovice s kostí á 150g

Postup přípravy receptu

  1. Plátky z vepřové krkovice s kostí očistíme, zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Velkou cibuli oloupeme a nasekáme nahrubo. Očištěnou mrkev oškrabeme a 1,5 kusu nastrouháme na jemném struhadle. Zbývající mrkev nakrájíme zešikma, asi na 2 cm silné špalíky

  2. V kastrolu na sádle opečeme plátky masa z obou stran dozlatova a vyjmeme je na talíř. K výpeku přidáme podle potřeby sádlo a cibuli, kterou necháme zavadnout a poté přidáme nastrouhanou mrkev, 1/4 lžičky cukru a sůl. Vše restujeme za stálého míchání, dokud mrkev s cibulí nezískají zlatohnědou barvu. To trvá přibližně 10 minut. Pak přilijeme asi 100 ml vývaru a vše rozmixujeme dohladka

  3. K takto vzniklému základu vrátíme opečené maso, vše podlijeme a promícháme s horkým vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso téměř ponořené. Pak přidáme kmín, zakryjeme poklicí a necháme velmi zvolna dusit přibližně 20 minut do poloměkka. Potom přidáme do kastrolu zbývající nakrájemnou mrkev, dochutíme citronovou šťávou, solí, případně trochou čerstvě mletého pepře a špetkou muškátového květu. Vše opět zakryjeme a dusíme, dokud nebude maso i mrkev měkké

  4. Dušené vepřové plátky z krkovice rozdělíme na porce, obložíme dušenou mrkví s omáčkou a podáváme s bramborovou kaší. Pokrm podáváme jako hlavní chod a zdobíme nasekanými bylinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!