Dušená cuketa se zeleninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek sůl 1 ks cibule 2 ks cuketa 2 lžíce rajčatový protlak 2 lžíce olivový olej 4 ks zelená paprika 10 ks cherry rajčata 200 g zelené fazolky čerstvě mletý černý pepř 1 lžička chilli vločky 500 ml domácí rajčatová šťáva
Postup Dušená cuketa se zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Cuketu omyjeme, osušíme, odkrojíme oba konce a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 3 mm. Čerstvou zelenou papriku zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na větší hrubé kusy
Zeleným fazolkám odkrojíme konce, zbavíme je vláken, pokrájíme na delší kusy a omyjeme. Cibuli očistíme a pokrájíme na tenké měsíčky. Česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Cherry rajčata omyjeme a pokrájíme na poloviny
Na rozehřátém oleji orestujeme chilli vločky a cibuli do sklovita, poté krátce restujeme přihozené plátky česneku, až se pěkně rozvoní. Přidáme rajčatový protlak a krátce orestujeme, přilijeme domácí rajčatovou šťávu, přidáme zelenou papriku a cherry rajčata. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a chvíli opékáme za stálého míchání do odpaření tekutiny
Zeleninu podlijeme horkou vodou, vložíme kolečka cukety a přikryté dusíme, až je cuketa al dente. Na závěr přihodíme mladé zelené fazolky a necháme spolu jen krátce povařit
Dušenou cuketu se zeleninou servírujeme horkou jako samostatné hlavní jídlo, které nejlépe chutná s krajícem čerstvého domácího chleba, ale můžeme podávat i s vařenými novými brambory. Jde o rychlý a velmi chutný lehký letní oběd či večeři.