Dušená cuketa se zeleninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
1 ks cibule
2 ks cuketa
2 lžíce rajčatový protlak
2 lžíce olivový olej
4 ks zelená paprika
10 ks cherry rajčata
200 g zelené fazolky
čerstvě mletý černý pepř
1 lžička chilli vločky
500 ml domácí rajčatová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu omyjeme, osušíme, odkrojíme oba konce a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 3 mm. Čerstvou zelenou papriku zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na větší hrubé kusy

  2. Zeleným fazolkám odkrojíme konce, zbavíme je vláken, pokrájíme na delší kusy a omyjeme. Cibuli očistíme a pokrájíme na tenké měsíčky. Česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Cherry rajčata omyjeme a pokrájíme na poloviny

  3. Na rozehřátém oleji orestujeme chilli vločky a cibuli do sklovita, poté krátce restujeme přihozené plátky česneku, až se pěkně rozvoní. Přidáme rajčatový protlak a krátce orestujeme, přilijeme domácí rajčatovou šťávu, přidáme zelenou papriku a cherry rajčata. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a chvíli opékáme za stálého míchání do odpaření tekutiny

  4. Zeleninu podlijeme horkou vodou, vložíme kolečka cukety a přikryté dusíme, až je cuketa al dente. Na závěr přihodíme mladé zelené fazolky a necháme spolu jen krátce povařit

  5. Dušenou cuketu se zeleninou servírujeme horkou jako samostatné hlavní jídlo, které nejlépe chutná s krajícem čerstvého domácího chleba, ale můžeme podávat i s vařenými novými brambory. Jde o rychlý a velmi chutný lehký letní oběd či večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!