Dort Elegán recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 g cukr
1 špetka sůl
5 ks vejce
50 g solamyl
15 g kakao
6 ks žloutek
300 g mléko
2 lžičky prášek do pečiva
140 g cukr moučka
190 g polohrubá mouka
300 g smetana ke šlehání
6 g plátková želatina
260 g třešňová marmeláda
2 lžíce maraschíno luxardo
6 lžic maraschíno
na ozdobu
jahody
360 g šlehaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Těsto si připravíme z 5 žloutků, které s cukrem našleháme do pěny. Prosetou mouku, kakao, prášek do pečiva a maraschíno (2 lžíce) vmícháme jemně do vajec. Nakonec přidáme sníh našlehaný z bílku a špetky soli.

  2. Vymazanou dortovou formu o průměru 22 cm vysypeme a vlijeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 50 minut. Zkusíme však špejlí. Hotový korpus necháme vychladnout.

  3. Krém si připravíme z mléka, smetany, 70 g cukru, suroviny ohřejeme. Se zbytkem cukru (dalších 70 g) našleháme vejce do pěny, přidáme do mléka a smetany. Vmícháme solamyl a mícháme do zhoustnutí. Odendáme z plotny.

  4. Želatínu necháme rozpustit, vymačkáme a přidáme ji do krému s maraschínem. Dáme do lednice.

  5. Korpus rozřízneme na 3 díly. První korpusový disk vložíme do otevírací dortové formy, potřeme maraschínem a 130 g třešňovou marmeládou, přidáme půlku ztuhlého krému a druhým diskem přikryjeme.Opět horní korpus potřeme maraschínem, zbytkem marmelády, přidáme zbytek krému a přikryjeme poslední částí korpusu.

  6. Dort elegán dáme alespoň na 4 hodiny do lednice.

  7. Ozdobení dortu záleží na nás.Tento dort dělám takto: 160 g našlehané smetany zbarvíme potravinářským barvivem s růžovo-fialovou barvou. 100 g na světle zelenou a zbytek nechám neutrál. Zelenou a neutrálni vložíme do cukrářského sáčku.Dortovou formu otevřeme, odendáme a začneme dort zdobit. Ze stran zdobíme zelenkavou šlehačkou, seshora růžovou. Sáčky se šlehačkou dáváme často do.lednice.

  8. Dort elegán po šlehačkové ozdobě ještě dozdobíme ovocem dle naší chuti a dáme do lednice na hodinku ztuhnout.

  9. Dort elegán podáváme studený na naše oslavy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!