Domácí pálivá harissa recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

1 palička česnek
2 - 3 lžičky sůl
1 ks citron
3 lžičky koriandr
6 - 10 ks chilli paprička
olivový olej
1 kg červená paprika
3 lžičky římský kmín
3 ks červená cibule
1 dl rajčatové pyré

Postup přípravy receptu

  1. Papriky dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut na funkci gril. Občas papriky otočíme, aby se jejich slupka propekla ze všech stran. Pečené papriky přemístíme do mísy, přikryjeme potravinářskou folií a necháme vychladnout. Poté z paprik sloupneme zčernalou slupku, zbavíme semínek a stopky

  2. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo. Stroužky česneku oloupeme a z citronu vymačkáme šťávu. Koriandr a římský kmín vsypeme na suchou pánev a necháme rozvonět. Koření poté v hmoždíři roztlučeme na jemný prášek

  3. Chilli papričky zbavíme stopky a nakrájíme na kousky. Semínka můžeme vydlabat, ale není to úplně nutné. Množství chilli papriček závisí na jejich pálivosti a naší chuti. Lze použít čerstvé i sušené chilli papričky

  4. Na pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje, vsypeme cibuli a pár minut restujeme. K cibuli vsypeme česnek, chilli papričky a ještě asi 2 - 3 minuty restujeme

  5. Do mixéru vsypeme oloupané papriky, cibulovou směs, rajčatové pyré (nejlépe domácí), nadrcené koření a důkladně rozmixujeme. Harissu osolíme, znovu promixujeme a podle potřeby přidáme ještě lžíci olivového oleje pro správnou konzistenci. Harissu přendáme do vyvařených skleniček a uzavřeme víčkem. Pro delší trvanlivost zavařujeme ve vodě na 80 °C 20 minut. Poté obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout

  6. Pálivou domácí harissu používáme k dochucování omáček, polévek, zeleninových i masových směsí, kuskusu apod. Chutná i samostatně ke grilovaným pokrmům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!